Blu-ray recenze: Far Cry

vydáno 22. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, Far Cry, film, recenze

Far Cry (2008) (Blu-ray)

Uwe Boll je ďábel. Každý filmový fanoušek vám potvrdí, že tenhle světově známý německý režisér je současným králem béčkových filmů. Možná netočí ty úplně nejhorší, vždycky na sebe ale dokáže upoutat dostatek pozornosti k tomu, aby si to o něm většina lidí myslela. Vůbec nejproslulejší je pak díky mršení slavných herních značek: Bloodrayne, Dungeon´s Siege a teď Far Cry.

To ve filmové podobě pod Bollovým režijním vedením připomíná noční můru jak fanoušků herní předlohy, tak fanoušků akčního žánru. Noční můru, ze které se jen tak neproberete. Proto upozorňujeme předem: Far Cry je prostě špatný film. Což se naštěstí se zábavou úplně nevylučuje.

Jeho hlavním hrdinou je Jack Carver a investigativní novinářka Valerie Cardinalová. Ta si bývalého elitního vojáka najme jako doprovod na ostrov, kde probíhají tajné experimenty na lidech, ze kterých tu Dr. Lucas Krieger dělá supervojáky.

Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008)

Jenže výprava se samozřejmě hodně rychle zvrtne a chvilku na to bude muset Jack zachraňovat nejen sebe, ale i novinářku, ke které si vytvořil i přes svůj věčný cynismus citové pouto.

Tato recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

To je vůbec humorná scéna, která jako by reprezentovala vše, co se ve filmu děje. Jack s Valerií tu v autě spadnou do jezera, vyškrábou se na břeh, najdou chalupu o jedné místnosti, jedné posteli a jedné peřině a než by člověk řekl sex, tulí se k sobě jak teenageři na škole v přírodě. To přirování přitom není náhodné – scéna opravdu působí neskutečně infantilně, neeroticky a hlavně stupidně. Jack něco plácne, Valerie mu na to kývne a už se pusinkují (ano, podivná pusa je vrchol „romantického“ okamžiku).

Proč tahle scéna reprezentuje celý film? Inu, protože Far Cry je hloupé, dětinské, špatně napsané, špatně natočené, špatně zahrané, špatně … ale no tak, je vůbec třeba pokračovat? Je to prostě mizerné béčko. Divákovi tak vedle kroucení hlavou nezbývá, než si tu blbost užít. Ano, je to trošku bláznovství, koukat na filmy typu Far Cry, ale ne jen z Občana Kanea je filmový fanoušek živ.

Když už nic jiného, zasmějete se nad hloupě napsanými scénami a nad absurdním chováním většiny postav. Co pak možná někoho překvapí, je fakt, že Bollovi tu na jeho poměry (to je nutno zdůraznit – opravdu JEN na jeho poměry) režie docela jde.

Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008)

Pořád to sice vypadá, jako by vznik většiny scén ponechával náhodě, třeba během „velkolepého“ (a překvapivě docela dlouhého) finále se ale párkrát předvede v o něco lepším světle.

Sem tam mu totiž ujede nějaký docela dobrý choreografický prvek kamery nebo kaskadéra a vznikne z toho zárodek opravdu dobrého akčního nápadu. Problém je samozřejmě v tom, že ani tyhle dobré nápady Boll nedovede zrealizovat a tak se člověk musí spokojit s pouhými náznaky. Jinými slovy – po řemeslné stránce je Uwe Boll naprosté pako.

Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008)

Alespoň že ten Til Schweiger občas vypadá, jako by v sobě někde hluboko dusil charizma. Tomu, co před kamerou předvádí, se sice herecký výkon říkat rozhodně nedá (což o Emmanuelle Vaugier platí obzvlášť), ale člověk z něj cítí, že by mohl být docela prima akčním hrdinou.

TIP: Prohlédněte si další nekomprimované FulHD screenshoty a technické detaily v našem podrobném Blu-ray profilu!

Ono slůvko „mohl“ je pak prokletím celého Far Cry. Mohl to být hloupý, ale alespoň zábavný akční blábol. Zábavný je ale pouze nechtěně a jelikož mu jde akce velice špatně (za něco stojí opravdu jen ono finále, kde dojde na drobnou parkourovou honičku uprostřed ohromné přestřelky), zbývá téměř kulové.

Technické provedení

Datový tok přepisu se v průměru pohybuje kolem dvaceti megabitů a díky tomu Far Cry tolik netrpí neduhy předchozích filmů Blu-ray edice, tedy kompresními artefakty nebo ztrátou kresby v detailech. Dokonce i v nočních scénách film kreslí opravdu dobře, aniž by šuměl.. Zrno se navíc drží na minimu jak v denních, tak v nočních scénách.

Nikterak slavně na tom Far Cry není s ostrostí. Opravdové detaily se na lidských tvářích objevují jen málokdy. Kontrast je na velice dobré úrovni a přitom nikdy nevede k přepalům nebo slévající se černé.

Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008) Far Cry (2008)

Po jasové stránce je na tom Blučko opravdu dobře. Obzvlášť díky nízké barevné paletě, absenci absolutní černé a oné snížené ostrosti ho ale mezi nadprůměrná Blučka zařadit nelze.

Bonusy nejsou.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Blu-ray recenze: Far Cry

Vložil markus48 (bez ověření), 22. Červen 2011 - 12:33

Obrázek uživatele markus48

chysta sa recenzia Conana?

Re: Blu-ray recenze: Far Cry

Vložil st39.6, 22. Červen 2011 - 12:58

Obrázek uživatele st39.6

zatim ne, ale vyloucit ji nelze :)