Blu-ray recenze: Cizinec

vydáno 23. 6. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, Cizinec, film, recenze, The Tourist

Cizinec (The Tourist, 2010) (Blu-ray)

Romantický thriller s Angelinou Jolie, Johnnym Deppem a cenami ověnčeným režisérem, jehož poslední snímek získal dokonce cizojazyčného Oscara? Krucipísek! Takový film přece musí být nejen trhák, ale i kvalitní podívaná! Vždyť Depp do mizerných filmů neleze (anebo si v nich alespoň uhraje své), Angelina Jolie ano, avšak je v nich pokaždé zatraceně sexy. A honosného cukrkandlu zabaleného ve špionážní zápletce nemůže být nikdy dost. Jaképak překvapení, když při sledování Cizince zjistíte, že ani jedno ze zmíněných konstatování neplatí.

A to se příběh rozebíhá na výsost zajímavě. Nejbohatší adoptivní subjekt planety by se sice potřeboval najíst, ale jinak neztratil řasenku, rtěnku, ani sexappeal. Zpoza keřů ho sleduje tajná britská služba v čele s odhodlaným Paulem „moje kariéra je sice v háji, ale já se nedám“ Bettanym. A po několikaminutovém bloudění pařížskými ulicemi přichází i první zvrat, když zjistíme, že Angelina jedná podle návodu jakéhosi Alexandra. Ten je v podsvětí zřejmě pořádné zvíře. Jenže neumí včas odvádět daně, čímž na sebe poštval nejen policejní složky, ale i bandu po zuby ozbrojených gangsterů.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Angelina má však pro gaunery slabost (to platí už od Tomb Raidera), a tudíž se snaží Alexandrovi pomoci. Nastoupí proto do vlaku mířícího do Benátek, nabalí prvního chlápka, jenž je jejímu „ex“ opticky alespoň trochu podobný a rozehraje tím hru na kočku a myš, na jejímž konci může být bůhvíco. Jenže ono není. Proč? Protože když nabalíte Johnnyho Deppa, je jasné, že pouhý držák na ramínka hrát nebude.

Režírující Florian Henckel von Donnersmarck se sice může přetrhnout, aby společně se scénářem tahal diváka za nos a odváděl od průzračné pointy pozornost, ale málokdo se nechá utáhnout na vařenou nudli. Stačí, když má IQ větší než to, jímž disponuje Forrest Gump, a v životě viděl alespoň tři bijáky z podobného rajónu.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Ale ony by ty předvídatelné kličky, odbočení a slepé uličky ani tolik nevadily. Jen kdyby film dokázal být sám o sobě alespoň trochu zajímavý. Což bohužel není. Von Donnersmarck se sice pokouší vzkřísit zašlé kouzlo zlatého věku Hollywoodu, avšak v jeho podání působí všechna předhozená lákadla stejně přirozeně, jako dofouknuté rty Táni Kuchařové.

Kamera oblétá benátské památky poctivě. Designéři a kostyméři dělají možné i nemožné, abyste viděli investované peníze. A honosná hudba Jamese Newtona Howarda laská ušní bubínky jako pornoherec ňadra vyvinuté kolegyně. A v tom je právě největší potíž. Všichni se snaží (možná až příliš), přičemž výsledek je umělohmotný, neživotný a očividně jen na oko.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Dokonce i ústřední duo pouze předstírá, že mezi ním vzniká nezlomné romantické pouto, zatímco z plátna něco jako emoce, cit a chemie nejenže neprýští, ale ani nekape. Donnersmarckův film jakoby se topil ve vlnách štědře zaplaceného luxusu a nemohl chytit dech a ladnost poctivého bijáku. Jakoby se 130 milionů z rozpočtu rozházelo po všech čertech, ale opravdovou lásku k filmovému médiu zaplatit nedokázalo.

Akční scény, v nichž Johnny Depp roztržitě rozhazuje rukami stejně jako ve své nejznámější pirátské roli, jsou prkenné, hloupé (aneb střílíme ze tří metrů a stejně se netrefíme) a pomalé (honička na lodích jako by byla puštěná zpomaleně). Romantické momentky, v nichž mají divácká srdíčka pookřát, v sobě mají zhruba tolik šťávy jako fastfoodové hamburgery. A logika… tu byste nenašli, ani kdyby vám helfly všechny světové agentury dohromady.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Zkrátka: Kde nic není, ani nenáročný divák nebere. I když počkat… tady jsou alespoň ty Benátky. Anebo víte co? Zabookujte si letenku a zajeďte se tou nádherou pokochat sami. Sice na vás nebude čekat pětihvězdičkový hotel, luxusní čluny, ani Angelina Jolie. Ale na 99 procent se budete alespoň trochu bavit.

Technické provedení

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Nový titul ve spojení s péčí od Sony se takřka vždy rovná parádnímu Blu-ray disku, a ani Cizinec není výjimkou. Byť si ho jen těžko zařadíte do sbírky jako referenční titul. Na to působí na pár místech až příliš ploše, jemně a tak trochu nezajímavě.

Nicméně ve všech ostatních vizuálních aspektech film, potažmo disk září. Cestovkové záběry na Benátky vypadají fantasticky a vykazují kromě náramné ostrosti a čistoty i skvostné množství detailů. To samé platí pro obličejové textury, u nichž nejedna fanynka Johnnyho Deppa zjihne blahem, zatímco pánové při pohledu na Angelinu Jolie zabrouzdají směrem k poklopci.

Vrásky, fousy, vlasy… vše si můžete doslova spočítat. Tělovky jsou s přihlédnutím k teplejší barevné paletě zcela adekvátní. A pokud byste chtěli vědět, jak je na tom transfer (s kodekem MPEG-4 AVC) s kruciální černou, resp. vykreslováním ve stínech, můžete být v naprostém klidu. Cizinec totiž ani zde nezklame. Především rýsování stínů v záhybech Joliiných šatů, rukavičkách apod. vypadá naprosto úžasně.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

V klidu navíc mohou být i odpůrci filmového zrna, neboť ho Cizinec vlastní jen v nepatrném množství, které neruší a dodává na potřebné filmovosti. Bez něj už by skutečně šlo o reklamní video na dvě hvězdy uprostřed města romantiky.

Podobně bezproblémové jsou i zvukové stopy, jež se chlubí buď vysokodefiničním anglickým DTS 5.1, popřípadě českým Dolby Digital, které není ve srovnání se svým vyspělejším kolegou vůbec marné.

TIP: Prohlédněte si další nekomprimované FullHD screenshoty a podrobné technické informace o disku na našem Blu-ray profilu filmu Cizinec

Film totiž staví hlavně na dialozích (mimochodem parádně namixovaných), které se linou z centralu, a tudíž se výraznější rozdíly mezi stopami snadno ztrácí. Přesto je však DTS-HD samozřejmě výraznější, jakmile dojde na občasné exploze či přestřelky. Tady totiž dostanou možnost zazářit i surroundy, a nutno dodat, že svou práci odvádějí na sto procent.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Hlavní hvězdou je nicméně snový a pro někoho možná až příliš nasládlý soundtrack, jenž se filmem line jako prvotřídní šlehačka uleželou svíčkovou, dodává mu na alespoň nějaké atmosféře a především předvádí celkový rozsah mixu, který zvládá bez jakýchkoliv potíží okázalé výšky, ale i dramatické a nízko položené dramatické bublání.

Bonusy

Bonusové materiály (bez jakékoliv české podpory) takřka výhradně potvrzují teorii, že celý Cizinec vznikl pouze proto, že si chtěla Angelina Jolie udělat výlet do Benátek a ještě za něj dostat zaplaceno.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Jinak si lze těžko vysvětlit, proč jsou prakticky všechny featuretty informačně ploché, povrchní a nezáživné jako samotný film.

V Canal Chats se během šestiminutové projížďky po Benátkách dozvíte něco málo o okolních natáčecích lokalitách. A Gala Affair vám pro změnu předvede, jak vznikala asi nejzajímavější sekvence filmu, a to ta taneční (včetně choreografie a kostýmů). A Action in Venice se – jak asi tušíte – letmo zaobírá vznikem velenudných akčních scén.

A pokud i poté budete čekat výrazné zlepšení, máte smůlu. Dostanete totiž jen dalších deset minut žbleptání o filmovém luxusu, anebo tříminutové „in-the-face promo“ na kouzlo Benátek. Kdo to celé přežije, může si užít alternativní verzi úvodních titulků, nepříliš vtipných 90 vteřin přežbleptů a sadu studiových trailerů.

Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010) Cizinec (The Tourist, 2010)

Avšak abychom nekončili smutně, jedna zajímavá věc se v bonusech přece jen najde – audiokomentář režiséra, jenž probere film horem spodem a který vám dá alespoň na chvíli pocit, že jste s Blučkem Cizince netrávili čas úplně zbytečně. Bohužel, jakmile skončí, vypaří se i jím zmíněný okruh informací urychleně z hlavy. Smutné.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře