Blu-ray filmy na obzoru - #26

vydáno 23. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Amadeus, Blu-ray, Dějiny násilí, film, Francouzská spojka, Francouzská spojka 2, Pinocchio, Rolničky, kam se podíváš, Sám doma, Vítězové a poražení, Wanted, Ženy

Blu-ray Disc logo

Připravované zahraniční Blu-ray filmy byly tentokrát vybírány z okruhu těch „velkých“, mnohdy dokonce Oscarových. Wanted, Pinocchio, Vítězové a poražení, Amadeus, Francouzská spojka, Dějiny násilí – máme se na co těšit!

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Wanted (2008)

Wanted (2008)

Ruský režisér Timur Bekmambetov zřejmě podepsal smlouvu s ďáblem. Nijak jinak totiž nelze vysvětlit jak je možné, že po strašlivém „akčním“ propadáku The Arena z roku 2001 točí jeden celosvětový hit za druhým. Kultovní Noční hlídka mu spolu s pokračováním (Denní hlídka) otevřela cestu do Hollywoodu, pro který letos dokončil speciálními efekty natřískanou variaci na Matrix – Wanted (FDb.cz). V adaptaci komiksové předlohy si zahráli (natáčelo se hlavně v Paze) James McAvoy, Angelina Jolie a Morgan Freeman, tržby jsou velmi slušné a úspěch tak nějak samozřejmý. Jak on to jen dělá… Na Blu-ray vydává studio Universal 1. prosince v Evropě a o den později v Americe, obě edice by měly být totožné: na dvouvrstvém 50 GB disku bude kromě filmu s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem také obrovské množství bonusových materiálů v HD včetně BD-Live funkcí (My Chat, My Commentary) a exkluzivně pouze na Blu-ray také alternativní úvodní scéna.

Vítězové a poražení (2000)

Vítězové a poražení (Any Given Sunday, 2000)

Režisér Oliver Stone se ostře vyhýbá typickým produktům hollywoodského světa. Píše, režíruje a produkuje velmi populární, ale zároveň kontroverzní filmy, ve kterých se často dotýká citlivých míst amerického národního cítění. Ani drama ze sportovního prostředí Vítězové a poražení (Any Given Sunday, FDb.cz) není jiné, poukazuje na zkažené zákulisí amerického fotbalu. Velmi rychlý snímek se může pochlubit kvalitním obsazením (Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods), skvělým soundtrackem a – jak je u Stoneových filmů obvyklé – obludnou délkou přes 160 minut. Na Blu-ray vydává studio Warner 27. ledna příštího roku, mezi bonusy nebude chybět komentář režiséra, vynechané nebo prodloužené scény, izolovaná hudební stopa a celá řada dokumentů.

Pinocchio (1940)

Studio Disney to myslí s Blu-ray filmy opravdu vážně, pečlivá příprava jednotlivých vydání mu trvá velmi dlouho a svým klasickým titulům věnuje snad až přehnanou péči – to dokazuje nedávná velkolepě vybavená Blu-ray edice proslulé Šípkové Růženky z roku 1959. Teď je na řadě další, ještě starší klasika Pinocchio (FDb.cz). Příběh dřevěného panáčka, který oživl a začal prožívat úžasná dobrodružství, není třeba dlouze představovat malým ani velkým divákům. Zpracování studia Disney si v roce 1940 vysloužilo dva Oscary, za hudbu a titulní píseň. Na Blu-ray vychází 10. března 2009 ve dvoudiskové platinové edici s podobně mohutnou výbavou, jako Šípková Růženka: DTS-HD Master Audio 7.1 zvuk, BD-Live (Movie Chat, Movie Mail, Movie Challenge), vynechané scény, prodloužené scény, alternativní konec a množství dokumentů, vše samozřejmě v HD.

Sám doma (1990)

Sám doma (Home Alone, 1990)

Skvělá zábava pro děti, solidní film pro dospělé a noční můra pro zloděje – to je komedie Sám doma (Home Alone, FDb.cz) v hlavní roli s dětskou hvězdou devadesátých let, Macaulayem Culkinem. Jednoduchý příběh plný gagů se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako nejvíce výdělečná komedie, která kdy prošla kiny. Na Blu-ray vydává studio Fox 2. prosince s MPEG-4 AVC obrazem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, vynechanými scénami a několika krátkými dokumenty o vzniku filmu.

Rolničky, kam se podíváš (1996)

Rolničky, kam se podíváš (Jingle All the Way, 1996)

Arnold Schwarzenegger sice svou kamennou tvář propůjčuje především drsným akčním hrdinů, občas si ale udělá výlet do světa komedie… a většinou to nedopadne moc dobře. Zářným příkladem může být třeba právě vánoční rodinný film Rolničky, kam se podíváš (Jingle All the Way, FDb.cz), ve kterém si hromada svalů zahrála otce, jehož hlavním úkolem je sehnat pro svého syna zcela vyprodanou hračku – figurku Turbomana. Na Blu-ray tento „skvost“ vydává studio Fox 2. prosince v prodloužené verzi, s MPEG-4 AVC obrazem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, několika krátkými dokumenty o vzniku filmu a vynechanými nebo naopak prodlouženými scénami.

Francouzská spojka (1971), Francouzská spojka 2 (1975)

Francouzská spojka (1971), Francouzská spojka 2 (1975)

Dvojice filmů, která vznikla v sedmdesátých letech, patří mezi základní kameny klasické kriminálky. První díl získal zcela právem pět Oscarů (mimo jiné za nejlepší film) a Gene Hackman v hlavní roli drsného frajerského poldy dokáže oslovit každou generaci filmových diváků. Francouzská spojka (The French Connection, FDb.cz) a Francouzská spojka 2 (French Connection 2, FDb.cz) vycházejí na Blu-ray díky studiu Fox 1. prosince s MPEG-4 AVC obrazem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, několika audiokomentáři, dokumenty, izolovanými hudebními stopami, vynechanými scénami a dalším bonusovým obsahem.

Amadeus (1984)

Mezi nejslavnější filmy českého režiséra Miloše Formana patří právě snímek Amadeus (FDb.cz), pojednávající o krátkém životě geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Ačkoliv Forman v roce 1968 emigroval do USA, Amadeus se natáčel v Praze za „nenápadného“ dohledu StB. Objevilo se v něm několik českých herců a výtvarník Theodor Pištěk získal za filmové kostýmy dokonce Oscara. Těch má ostatně snímek na svém kontě celkem osm (nominovaný byl na třináct) včetně toho za režii, nejlepší film, zvuk a scénář. Na Blu-ray vydává studio Warner 10. února 2009 v prodloužené verzi (180 minut!) s VC-1 obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem, komentářem režiséra a scénáristy, dokumentem o vzniku filmu a samostatným audio CD, obsahujícím osm slavných Mozartových skladeb.

Dějiny násilí (2005)

Když se řekne „David Cronenberg“, většina lidí si hned vybaví některý z „ošklivých“ filmů tohoto kanadského režiséra. Těch má na svém kontě víc než dost, například Scanners, Videodrome, Mrtvá zóna nebo proslulá Moucha. Halucinace, sliz a bizarní praktiky, to vše je jeho filmům vlastní – a zcela překvapivě to nenajdeme v jeho předposledním snímku, kriminálním dramatu Dějiny násilí (A History of Violence, FDb.cz). Jednoduchý příběh, točící se kolem pokojného rodinného života a jeho narušení násilným činem, byl nominován na dva Oscary a poskytuje divákovi dostatek prostoru na zamyšlení nad násilnickou stránkou v každém z nás. Na Blu-ray vydává studio Warner 10. února příštího roku s VC-1 obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem, komentářem režiséra, alternativními scénami a dalšími bonusovými materiály.

Ženy (2008)

Ženy (The Women, 2008)

V roce 1939 natočil legendární George Cukor film The Women, ve kterém všech 135 rolí ztvárnily pouze ženy, nejkrásnější a nejtalentovanější herečky své doby. Přes dvě hodiny dlouhý černobílý experiment s jedinou barevnou scénou (módní přehlídka) kupodivu vyšel a film se stal velmi populárním. 70 let poté vznikl jeho remake, snímek Ženy (The Women, FDb.cz). Ačkoliv se drží originálu ve všech směrech (opět žádní herci, pouze herečky), výsledek je až překvapivě nudný a nijaký – připomíná známý Sex ve městě, ale bohužel bez sexu… Na Blu-ray vydává New Line Cinema 23. prosince s VC-1 obrazem, DD 5.1 zvukem a minimem bonusů.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře