Blu-ray filmy na obzoru - #23

vydáno 2. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Den, kdy se zastavila Země, Domino, Dostaňte agenta Smarta, film, Pirát silnic, Ples příšer, Star Wars: Klonové války, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, Tommy Boy, Univerzální voják, Útěk do divočiny

Blu-ray Disc logo

Na Blu-ray se stále připravují nové filmy – horší, dobré i ty špičkové. Dnes zastavíme Zemi, utečeme do divočiny, dostaneme agenta Smarta, zahrajeme si Domino a dojde i na Hvězdné války.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Den, kdy se zastavila Země (1951)

Dnes už klasické sci-fi drama Den, kdy se zastavila Země (The Day the Earth Stood Still, FDb.cz) vzniklo v napjatém období studené války a jeho poselství směřuje silně protiválečným směrem. Nejedná se o žádné „béčko“ s útokem mimozemšťanů a špatnými triky, film se po většinu času nese v konverzační rovině a stojí na kvalitních hereckých výkonech. Na Blu-ray vydává 2. prosince studio Fox s MPEG-4 AVC obrazem v původním formátu 1,33:1, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem a velkým množstvím bonusových dokumentárních materiálů. Zajímavostí jsou dvě interaktivní hříčky, využívající možností BD-Java – Interactive Theremin (možnost vytvoření vlastního hudebního doprovodu) a hra Gort Command.

Pirát silnic (2007)

Pirát silnic (Hot Rod, 2007)

Průměrná oddechová komedie z kaskadérského prostředí – to je Pirát silnic (Hot Rod, FDb.cz). V některých momentech se sice přibližuje svým nedostižným vzorů, zejména bláznivým komediím s Willem Ferrelem, většinou se jí to ale nedaří. Na Blu-ray vydává 16. prosince studio Paramount s Dolby TrueHD 5.1 zvukem a slušnou porcí bonusových materiálů: komentáře, dokumenty z natáčení, vystřižené, prodloužené a nepovedené scény, trailery a další.

Útěk do divočiny (2007)

Útěk do divočiny (Into the Wild, 2007)

Příběh podle skutečných deníkových záznamů, popisující útěk před civilizací do nitra aljašské divočiny? Ne, v žádném případě to není nuda a už vůbec to není nic oddechového. Drama Útěk do divočiny (Into the Wild, FDb.cz) se skvělým Emile Hirschem v nadprůměrné režie Seana Penna navíc doprovází hudba Eddieho Veddera, frontmana legendárních Pearl Jam. Nominace na dva Oscary jsou naprosto zasloužené. Na Blu-ray vydává 16. prosince studio Paramount s Dolby TrueHD 5.1 zvukem a několika bonusy.

Dostaňte agenta Smarta (2008)

Dostaňte agenta Smarta (Get Smart, 2008)

Další z parodií na špiónské filmy, těžící především z bondovské série – to je akční komedie Dostaňte agenta Smarta (Get Smart, FDb.cz), ve které exceluje Steve Carell za přispění velice cool Dwayna „The Rock“ Johnsona. Na Blu-ray vydává 4. listopadu studio Warner s obsáhlou bonusovou výbavou, které vévodí interaktivní hra a také Comedy Optimization Mode (v tomto režimu je do filmu „vloženo“ přes 45 minut alternativních vtipných sekvencí). V prosinci vychází také u nás!

Ples příšer (2001)

Ples příšer (Monster's Ball, 2001)

Za svůj herecký výkon v romantickém dramatu Ples příšer (Monster's Ball, FDb.cz), zabývajícím se stále ožehavou rasistickou problematikou, získala Halle Berry Oscara i Stříbrného medvěda. Komorní příběh, ve kterém dále vyniká zejména Billy Bob Thornton, vydává na Blu-ray 4. listopadu studio LionsGate v prodloužené režisérské verzi, s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, audiokomentářem režiséra, několika dokumenty z natáčení a vystřiženými scénami.

Univerzální voják (1992)

Univerzální voják (Universal Soldier, 1992)

Režisér Roland Emmerich je známý především jako tvůrce vysokorozpočtových a relativně velice úspěšných sci-fi megafilmů, plných velkolepých trikových scén (Hvězdná brána, Den nezávislosti, Godzilla, Den poté nebo 10 000 př. n. l.). Jeho prvním bez nadsázky velkým filmem byl ale právě Univerzální voják (Universal Soldier, FDb.cz) se dvěma akčními hvězdami devadesátých let – Jean-Claude Van Dammem a Dolphem Lundgrenem. I když to tihle dva už mají v novém tisíciletí spočítané, jejich lepší časy si teď můžeme připomenout alespoň na Blu-ray. Vydává studio LionsGate 4. listopadu s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, audiokomentářem režiséra a obou hereckých hvězd, dvěma dokumenty z natáčení a alternativním koncem.

Domino (2005)

Domino (2005)

Velmi netradiční adaptaci skutečného příběhu nájemné lovkyně lidí Domino Harvey má na svědomí režisér Tony Scott, bratr staršího a známějšího Ridleyho Scotta. Obrazově neuvěřitelně chaotický snímek Domino (FDb.cz), plný místy až psychedelických filtrů, akce a překvapivých momentů, připomíná svým překotným střihem dvouhodinový videoklip. Keira Knightley je v hlavní roli možná nepříliš uvěřitelná, o to lépe se na ni ale dívá. Nechybí ani charismatický zpěvák Tom Waits v jedné ze svých neodolatelných epizodních roliček. Na Blu-ray vydává 20. ledna příštího roku New Line Cinema společně se studiem Warner a kromě filmu samotného s VC-1 obrazovým přepisem bude jednovrstvý 25 GB disk obsahovat také komentář režiséra, dva dokumenty a sedm vystřižených scén.

Tommy Boy (1995)

Komediální herec Chris Farley ztvárnil (dva roky před svým předčasným úmrtím) spolu s Davidem Spadem ústřední dvojici netypické road movie, která se točí kolem rodinného podniku na výrobu brzdových destiček. Komedie Tommy Boy (FDb.cz) sice získala cenu MTV právě za nejlepší dvojici, ale jinak nevybočuje z běžného odpočinkového průměru. Na Blu-ray vydává 30. prosince studio Paramount, technické specifikace zatím nejsou známy, bonusy by měly kopírovat předchozí speciální DVD edici (audiokomentář režiséra, dokumenty, vystřižené scény, fotogalerie a trailery).

The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008)

The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008)

V roce 2005 měla premiéru sladká klišoidní dívčí komedie Sesterstvo putovních kalhot, jejíž „zápletkou“ jsou putovní džíny, čtveřice přítelkyň a jedny prázdniny. Film The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (zatím nemá český název a naštěstí ani distribuční termín) je samozřejmě přímým pokračováním, určeným pro stejné patnáctileté „něžnější“ publikum. Na Blu-ray vydává 18. listopadu studio Warner s Dolby TrueHD 5.1 zvukem a několika HD bonusy.

Star Wars: Klonové války (2008)

Star Wars: Klonové války (Star Wars: The Clone Wars, 2008)

Hvězdné války. Je snad třeba tuto největší ságu všech dob a továrnu na peníze někomu představovat? Asi ano – těm nejmenším. Právě pro ně je určen zatím poslední, těžce infantilní animovaný počin impéria George Lucase. Fanoušci nové trilogie sice budou zklamáni a skalní příznivci původní trojice filmů by Star Wars: Klonové války (Star Wars: The Clone Wars, FDb.cz) neměli ve vlastním zájmu raději vůbec vidět, ale továrna prostě musí jet dál. Na Blu-ray vydává 11. listopadu studio Warner s Dolby TrueHD 5.1 zvukem, videokomentářem režiséra a producenta, několika dokumenty, vystřiženými scénami, interaktivním kvízem a ochutnávkou televizního seriálu, který se objeví do konce roku a bude pokračováním filmu. Továrna…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře