Blu-ray filmy na obzoru - #21

vydáno 18. 9. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20 milionů mil od Země, Blu-ray, film, Grindhouse, Grindhouse: Auto zabiják, Grindhouse: Planeta Teror, Hell Ride, Kung Fu Panda, Lovecká sezóna, Lovecká sezóna 2, Sedmá Sindibádova plavba, UFO útočí!, Vykoupení z věznice Shawshank

Blu-ray Disc logo

Jak jde čas, připravují se na Blu-ray stále zajímavější tituly. Dnes přijde kromě nejlepšího filmu všech dob řada také na Grindhouse, dva animáky a padesát let starou klasiku.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Vykoupení z věznice Shawshank (The Shawshank Redemption, 1994)

Pokud jeden a ten samý film vytrvale okupuje první místa většiny hodnotících žebříčků (včetně IMDb), asi se opravdu nebude jednat o špatný snímek. Ano, řeč je o Vykoupení z věznice Shawshank (The Shawshank Redemption, FDb.cz), adaptaci výjimečně nehororové povídky proslulého Stephena Kinga, které se s velkým úspěchem zhostil režisér Frank Darabont. Blu ray vydání připravuje studio Warner ve své Digi-Book edici, která kromě samotného disku zahrnuje také sběratelský obal a knihu s archivními fotografiemi. Technická výbava bude standardní – MPEG-4 AVC video, Dolby TrueHD 5.1 audio a všechny bonusy z předchozího speciálního DVD vydání, které na 50 GB disku jistě nebudou mít problémy s nedostatkem prostoru.

Grindhouse: Auto zabiják (2007), Grindhouse: Planeta Teror (2007)

Společný projekt Grindhouse režisérů Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze vyvolal minulý rok celkem rozporuplné reakce. Dvojice „béčkových“ filmů, propojená trailery na (dosud) neexistující další filmy z plánované série Grindhouse, dokázala zaujmout v podstatě jen skalní příznivce obou režisérů nebo znalce „pokleslých“ filmových žánrů (což se navzájem vůbec nevylučuje, spíš naopak). Snímky Grindhouse: Auto zabiják (Grindhouse: Death Proof, FDb.cz) a Grindhouse: Planeta Teror (Grindhouse: Planet Terror, FDb.cz) vydává na Blu-ray The Weinstein Company 16. prosince jako dva samostatné disky s dosud neznámou výbavou.

Lovecká sezóna 2 (2009)

Rodinný „zvířátkový“ animák Lovecká sezóna si na Blu-ray vedl prodejně celkem dobře, a to i u nás (viz Nejprodávanější Blu-ray filmy na tuzemském trhu). Důvodem může být snad jedině to, že patří mezi deset obrazově nejlepších Blu-ray filmů – dějově se totiž jedná o vcelku nudnou záležitost, která v kinech nebyla příliš úspěšná. Pokračování s prostým názvem Lovecká sezóna 2 (Open Season 2) proto půjde už jen přímo na video. Blu-ray vydání připravuje Sony Pictures na 27. leden příštího roku se standardní výbavou MPEG-4 AVC video a Dolby TrueHD 5.1 audio, bonusy budou tvořit dva dokumenty o natáčení a tři vystřižené scény.

Hell Ride (2008)

Hell Ride (2008)

Motorkářský film z produkce Quentina Tarantina? Tak to máme: černobílá otvírací sekvence, spousta poloobnažených vyvinutých slečen, dlouhé monology, typická „divná“ hudba, spousta krve a brutálního násilí + Michael Madsen, Denis Hopper a David Carradine… Přesně taková je exploatační jízda Hell Ride, jejíž režii má na svědomí Tarantinův chráněnec Larry Bishop. Na Blu-ray vydává Dimension Extreme 28. října, 50 GB disk bude kromě filmu samotného (Dolby TrueHD 5.1 audio) obsahovat ještě čtyři dokumenty o natáčení a videodeník Michaela Madsena.

Sedmá Sindibádova plavba (1958), 20 miliónů mil od Země (1957), UFO útočí! (1956), It Came from Beneath the Sea (1955)

Ray Harryhausen Collection (2008)

Jméno Ray Harryhausen si většina filmových diváků nejspíš nedokáže spojit s ničím konkrétním. Stačí jim ale připomenout Krakena, Medůzu nebo Kyklopa, případně šermířský souboj s oživlými kostrami – začnou si vybavovat starší dobrodružné filmy s fantastickými obludami, animovanými na svou dobu ohromujícím způsobem. Říká se mu stop-motion animace a uznávaným králem tohoto oboru je právě Ray Harryhausen. Dnes, kdy se všechny efekty připravují elektronicky a jsou k nerozeznání od reality, mohou padesát let staré snímky s loutkovými triky působit směšně, ale nostalgie dokáže zapůsobit a člověk se na filmy svého mládí rád znovu podívá. Čtyři legendární z padesátých let, jejichž dvorním trikotvůrcem byl samozřejmě Ray Harryhausen, vydává na Blu-ray formou kolekce Sony Pictures už 7. října. Sedmá Sindibádova plavba (The 7th Voyage of Sinbad, FDb.cz), 20 miliónů mil od Země, UFO útočí! (Earth vs. the Flying Saucers, FDb.cz) a It Came from Beneath the Sea – tyto skvosty si bude možné vychutnat s restaurovaným obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem a celou řadou velmi zajímavých komentářů a bonusových materiálů.

Kung Fu Panda (2008)

Kung Fu Panda (2008)

Další rodinný animák se zvířátky, tentokrát ale v kinech velmi úspěšný. Kung Fu Panda (FDb.cz) studia Dreamworks dokázala uspět v boji s konkurenčními filmy studia Pixar, což není nijak samozřejmé nebo snad dokonce lehké. Distributor Paramount vydává Blu-ray verzi 9. listopadu s nadstandardní výbavou: kromě filmu samotného (Dolby TrueHD 5.1 audio) bude na disku přítomna téměř dvacítka krátkých dokumentů o vzniku filmu, hudební jukebox, trailery a také dvě interaktivní BD-Live hříčky (A Day in the Life: A Shaolin Monk in Training a Po Around the World).

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře