Blu-ray filmy na obzoru - #16

vydáno 14. 8. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Awake, Blu-ray, film, Histoire d'O, Horor v Amityville, Indiana Jones a království křišťálové lebky, Iron Man, Santa má bráchu, The Fall, The Story of O, Vánoční skřítek, Žár těla

Blu-ray Disc logo

Dva slavné horory, jeden ocelový komiksový hrdina, kontroverzní erotické S/M dobrodružství, Indiana Jones a do toho všeho vánoční pohoda? Proč ne. Tentokrát se ve vysokém rozlišení chystají opravdu zajímavé tituly.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Awake (2007)

Psychologický thriller se zajímavou zápletkou, ve které figuruje operace, anestetika a pár milionů, sráží na kolena nezkušená režie a tragické duo hlavních představitelů (Hayden Christensen a Jessica Alba). Ani nominace na dvě Zlaté maliny (nejhorší herecký pár a nejhorší herečka) nemění nic na tom, že se s filmem setkáme i na Blu-ray – Weinstein Co. vydává Awake (FDb.cz) 18. listopadu standardní edici s VC-1 obrazem a Dolby TrueHD 5.1 zvukem. Bonusy se předpokládají shodné s DVD vydáním, které už je k dispozici.

Histoire d'O (1975)

Jeden z nejvíce kontroverzních a zároveň nejslavnějších erotických filmů sedmdesátých let, to je Histoire d'O (The Story of O, FDb.cz) podle stejnojmenné neméně slavné knižní předlohy o vášnivém S/M vztahu. Na Blu-ray tento snímek vydává Koch Vision 11. listopadu a zatím je jisté pouze to, že na disku bude jak cenzurovaná, tak o osm minut delší kompletní verze filmu. Technické specifikace nejsou známy.

Iron Man (2008)

Iron Man (2008)

S komiksovými adaptacemi se poslední dobou doslova roztrhl pytel. Jeden z nejčerstvějších výtvorů je právě Iron Man (Fdb.cz) a naštěstí se velmi povedl, což se o většině filmů tohoto druhu říct nedá. V kinech celosvětově veleúspěšný titul se 30. září dočká bonusy nabité dvoudiskové Blu-ray edice, která jistě potěší každého příznivce komiksů a jejich filmových ztvárnění. Naprostá většina bonusů bude ve vysokém rozlišení, což z nich může udělat opravdu pěknou podívanou. Očekávají se i BD-Live znalostní kvízy, využívající přímo scén z filmu.

Carrie (1976)

Carrie (1976)

Sedmdesátá léta minulého století byla bohatá na hororové snímky, které jsou dnes často naprostou filmovou klasikou. Jedním z takových kultů je bezpochyby Carrie (FDb.cz) – příběh dívky, jejíž mysl byla silnější, než si kdo dokázal představit. Filmové zpracování knižní prvotiny mistra hororu Stephena Kinga bylo dokonce nominováno na dva Oscary (herečka v hlavní a vedlejší roli) a získalo si velkou oblibu u diváků i kritiky, což u tohoto žánru nebývá pravidlem. Na Blu-ray si Carrie budeme díky MGM moct vychutnat 7. října, žádné další podrobnosti zatím nebyly oznámeny.

Horor v Amityville (1979)

Horor v Amityville (The Amityville Horror, 1979)

Dalším z klasických hororů je film, příznačně nazvaný Horor v Amityville (The Amityville Horror, FDb.cz). Prostý příběh, v jehož středu stojí starý dům a zlé mocnosti, které ho obývají, se vzhledem ke svému úspěchu dočkal několika pokračování a nezbytného remaku. MGM vydává původní snímek 7. října po téměř ročním čekání, první zmínka o připravované Blu-ray edici se totiž objevila už v roce 2007. Technické specifikace jsou zatím neznámé.

Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008)

Indiana Jones a království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)

Jsou filmoví hrdinové, které není třeba nikomu představovat. Jedním z nich je sympatický archeolog a dobrodruh Indiana Jones, který se letos na filmová plátna vrátil už počtvrté. Od zatím posledního dobrodružství (Indiana Jones a poslední křížová výprava) sice uplynulo neuvěřitelných devatenáct let, ale Harrison Ford v hlavní roli i Steven Spielberg na režisérském postu dokázali, že svou práci prostě umí – film Indiana Jones a království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, FDb.cz) se skutečně povedl. Doufejme, že se povede i dvoudisková Blu-ray edice, kterou chystá Paramount na 14. října. Těšit se můžeme na THX certifikovaný Dolby TrueHD 5.1 zvuk, interaktivní bonusy a jeden plný disk dokumentů o natáčení. Kdy se v této podobě asi objeví původní slavná trilogie?

Žár těla (1981)

Žár těla (Body Heat, 1981)

Kriminální thriller s vychytralou a bezcitnou mrchou v hlavní roli si nijak nezadá se slavnějším Základním instinktem. Jako by z oka vypadl filmům noir čtyřicátých let včetně femme fatale v podání Kathleen Turner. Neprávem podceňovaný snímek Žár těla (Body Heat, FDb.cz) vychází na Blu-ray 7. října, studio Warner si pro nás kromě typického VC-1 videa a Dolby TrueHD 5.1 zvuku připravila ještě tři krátké dokumenty o natáčení a interview s hlavní hereckou dvojicí.

Vánoční skřítek (2003)

Vánoční skřítek (Elf, 2003)

Obchodníci dobře vědí, že Vánoce každým rokem začínají o něco dřív. Ví to i studio New Line Cinema, které na 28. října připravuje Blu-ray vydání komedie Vánoční skřítek (Elf, FDb.cz). Průměrný rodinný snímek s Willem Ferrellem v hlavní roli bude na jednovrstvém (25 GB) disku a dostane obvyklou výbavu: VC-1 obraz, DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, audiokomentář a interaktivní hru. Vzhledem k až překvapivému úspěchu filmu v kinech se dá předpokládat podobný úspěch i na domácím videu ve vysokém rozlišení.

Santa má bráchu (2007)

Santa má bráchu (Fred Claus, 2007)

Vánoce jsou skutečně za dveřmi – komedie Santa má bráchu (Fred Claus, FDb.cz), kterou studio Warner chystá na Blu-ray 25. listopadu, je toho důkazem. Vince Vaughn v hlavní roli sarkastického alkoholika, pracujícího pro Santa Clause, podává sympatický herecký výkon a záporák Kevin Spacey je jako vždy neodolatelný, příběh je ovšem typické vánoční klišé se šťastným „rodinným“ koncem. 25 minut přidaných scén, které by měly být na Blu-ray disku mezi dalšími HD bonusy, tak působí jako špatný vtip.

The Fall (2006)

The Fall (2006)

Indický režisér Tarsem Singh má sice na svém kontě především hudební klipy (například R.E.M. – Losing My Religion) a reklamní spoty, za které také obdržel několik cen, známější ale jistě bude jeho filmová prvotina Cela (The Cell, FDb.cz). V podobném duchu fantaskních obrazových kompozic, odehrávajících se v mýtickém světě, se nese i druhý celovečerní film The Fall. Ve vysokém rozlišení by se mohlo jednat o výjimečný estetický zážitek na pozadí zajímavého příběhu o nezvyklém přátelství kaskadéra a pětileté holčičky. Na Blu-ray snímek vydává Sony Pictures 9. září se standardní výbavou: Dolby TrueHD 5.1 zvuk, komentář režiséra a tvůrců filmu, vystřižené scény a dokument o natáčení.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře