Blu-ray filmy na obzoru - #12

vydáno 17. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Baraka, Blu-ray, film, Kokain, Likvidátor, Mejdan v Las Vegas, Mongol - Čingischán, Nikdy neprohrát, Nixon, Přepadení 2: Temné území, Redbelt, Smrtící epidemie, Speed Racer, Úsvit mrtvých, Věc, Železný stisk, Země mrtvých

Blu-ray Disc logo

Komedie, romantika, akce i horor – na Blu-ray se chystá pro každého něco. Co třeba trochu kokainu na mejdanu v Las Vegas? Nebo raději budete likvidovat smrtící epidemii? Čeká nás také Nixon, Baraka, Speed Racer, Věc…

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Mejdan v Las Vegas (2008)

I taková nenáročná romantická komedie, jakou Mejdan v Las Vegas (What Happens in Vegas, FDb.cz), si zaslouží své místo na Zemi… totiž na Blu-ray. Aston Kutcher a Cameron Diaz v hlavních rolích dostanou prostor na dvouvrstvém (50 GB) disku, video bude MPEG-4 AVC, audio DTS-HD Master Audio 5.1, nebude chybět ani komentář režiséra a nějaké ty bonusy: krátké dokumenty z natáčení, vystřižené a naopak prodloužené scény, sestřih nejlepších hlášek z filmu a další. To všechno 26. srpna v regionu A (USA) a 8. září v Evropě (region B).

Mongol – Čingischán (2007)

Výpravné historické drama Mongol – Čingischán (Mongol, FDb.cz), které vzniklo v koprodukci Ruska, Německa, Kazachstánu a Mongolska, si vysloužilo velice rozporuplná hodnocení. Na jedné straně velkolepé vizuálně atraktivní scény, na druhé straně nelogické zvraty v ději, mizerný scénář a nedržení se historických faktů… Tak nebo tak, film byl nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film a 9. září se s ním díky studiu Universal setkáme i ve vysokém rozlišení na Blu-ray. Zatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti, jisté je jen VC-1 video a DTS-HD Master Audio audio.

Kokain (2001)

Kokain (Blow, 2001)

Skutečný příběh George Junga, největšího drogového dealera na území Spjených států. To je kvalitní kriminální drama Kokain (Blow, FDb.cz), ve kterém exceluje například Johnny Depp, Penélope Cruz a Franka Potente. Blu-ray vydání je neplánováno na 23. září a kromě samotného filmu (VC-1 video, DD 5.1 audio) by mělo být opravdu nabité různými bonusy. Těšit se můžeme například na videokomentář formou obrazu v obraze (BonusView), celou řadu dokumentů, vystřižené scény, deník z natáčení, hudební video, trailery a další.

Redbelt (2008)

Redbelt (2008)

Akční drama Redbelt (FDb.cz) režiséra Davida Mameta potěší nejen milovníky bojových umění. Nejedná se totiž o bezduchou mlátičku, velký prostor dostaly i kvalitní dialogy a samotný příběh „amerického samuraje“ – jak by také ne, v jedné z hlavních rolí uvidíme konverzačního Tima Allena. Sony Pictures představí film na Blu-ray 26. srpna se standardní výbavou: MPEG-4 AVC video, Dolby TrueHD 5.1 audio, komentář režiséra, scénky ze zákulisí, dokument o bojových uměních, rozhovory a další.

Likvidátor (1996)

Likvidátor (Eraser, 1996)

Klasické akční skoro-béčko z konce devadesátých let minulého století, které (bohužel) stojí na výkonu Arnolda Schwarzeneggera. Likvidátor (Eraser, Fdb.cz) z katalogu studia Warner se na Blu-ray objeví 2. září v rámci série akčních titulů, viz následující čtyři filmy. Výbava zřejmě nebude vybočovat z průměru, zatím je ale jisté jen Dolby TrueHD 5.1 audio.

Smrtící epidemie (1995)

Smrtící epidemie (Outbreak, 1995)

Akční thriller Smrtící epidemie (Outbreak, FDb.cz) se může pochlubit hvězdným hereckým obsazením (Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman) a zřejmě nejlepším a nejvíce realistickým zpracováním tématu nakažlivé epidemie. Opět studio Warner, 2. září a potvrzený Dolby TrueHD 5.1 zvuk. Na bonusy si budeme muset počkat.

Přepadení 2: Temné území (1995)

Přepadení 2: Temné území (Under Siege 2: Dark Territory, 1995)

Další akce z devadesátých let, tentokrát ale v podání jiného „nesmrtelného“ hrdiny – Stevena Seagala. Přepadení 2: Temné území (Under Siege 2: Dark Territory, FDb.cz) navazuje po třech letech na film Přepadení v Pacifiku, je ale ještě o něco slabší. Studio Warner se ale do balíku akčních titulů hodí, takže ho 2. září můžeme čekat na Blu-ray. Tentokrát je v plánu jen DD 5.1 zvuk a z potvrzených bonusů trailery na další filmy Stevena Seagala, což by ale bylo přece jen trochu málo.

Nikdy neprohrát (1978)

Nikdy neprohrát (Every Which Way But Loose, 1978)

Clint Eastwood jako venkovský řidič kamionu, jehož parťákem je v příjemné akční komedii Nikdy neprohrát (Every Which Way But Loose, FDb.cz) cvičený orangutan? Proč ne, tvrdému kovbojovi tato mírně nezvyklá role popularitu nijak nesrazila – spíš naopak. Třicet let starý film se na Blu-ray objeví opět 2. září díky studiu Warner, tentokrát ale nejsou k dispozici absolutně žádné podrobnosti.

Železný stisk (1977)

Železný stisk (The Gauntlet, 1977)

I v tomto akčním detektivním dramatu si zahrál hlavní roli Clint Eastwood, postavu drsného detektiva Bena Shockleye si tentokrát ale i sám zrežíroval. Nutno říct, že nikterak dobře, což z filmu Železný stisk (The Gauntlet, FDb.cz) dělá ryzí průměr své doby. Na Blu-ray vychází opět 2. září, studio Warner ho hodlá vybavit Dolby TrueHD 5.1 zvukem a dosud nespecifikovanými bonusy.

Speed Racer (2008)

Když se slavní bratři Wachowští pustí do filmové adaptace Japonského animovaného seriálu ze 60. let, nemůže to dopadnout jinak, než… stylově. Konceptuálně geniální film Speed Racer (FDb.cz) je natočen místy velmi zajímavým a neobvyklým způsobem, ale celkově se přece jen jedná o velmi jednoduchý příběh pro děti. Blu-ray vydání, které studio Warner vypustí do světa 16. září, mu bude ale zcela jistě moc slušet. VC-1 video a Dolby TrueHD 5.1 audio bude doplňovat několik „závodních“ bonusů a DVD s hrou Speed Racer Crucible Challenge na motivy filmu. Tak, a teď už jen ten Matrix a Past

Nixon (1995)

Nixon (1995)

Kontroverzní režisér Oliver Stone a jeho film o neméně kontroverzním 37. prezidentovi USA, který musel rezignovat v důsledku aféry Watergate. V životopisném snímku Nixon (Fdb.cz) exceluje především Anthony Hopkins v hlavní roli, za kterou byl dokonce nominován na Oscara. Blu-ray vydání připravuje na 19. srpna studio Disney, těšit se můžeme na prodlouženou verzi filmu (212 minut), PCM 5.1 audio, zcela nový dokument o Nixonovi, dva komentáře režiséra, vystřižené scény, trailery a další.

Baraka – Odysea země (1992)

Obrazová báseň s podmanivou hudbou, plná nádherných i odpudivých záběru ze všech koutů Země, ne nepodobná slavným snímkům Koyaanisqatsi nebo Powaqqatsi – tak by se dala charakterizovat Baraka – Odysea země (Baraka, FDb.cz). Její režisér Ron Fricke byl ostatně v případě těchto dvou jmenovaných za kamerou, takže má s „dokumenty“ tohoto typu bohaté zkušenosti. Film byl natáčen ve své době už jako jeden z mála na 70 mm film, což mu zaručilo opravdu velkolepou obrazovou prezentaci. Pokud se Blu-ray vydání bude moct pochlubit kvalitním přepisem, bude se jednat o neméně kvalitní zážitek v domácích podmínkách. Na to si ale budeme muset počkat až do 28. října a držet společnosti MPI, která vydání připravuje, všechny palce. Tento film je totiž jeden z mála, který si Blu-ray vydání skutečně zaslouží.

Úsvit mrtvých (2004), Země mrtvých (2005), Věc (1982)

30. září, tedy měsíc před Halloweenem, představí studio Universal tři hororové Blu-ray disky. Milovníky zombie hororů potěší Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead, FDb.cz), slušný remake legendárního třicet let starého originálu. Ten měl na svědomí zakladatel žánru – samotný George A. Romero, jehož comeback Země mrtvých (Land of the Dead, FDb.cz) je druhým filmem hororové trojice. Třetím je Věc (The Thing, Fdb.cz) kultovního Johna Carpentera, která má s tradičními oživlými mrtvolami společného více, než by se mohlo na první pohled znát. Všechny snímky dostanou jednoduché vydání na jednovrstvém (25 GB) Blu-ray disku se zvukem DTS-HD Master Audio 5.1, komentářem režiséra nebo herců, několika bonusy a v případě Věci také BD-Live.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře