Blu-ray Fest 2009: Hezky modře!

vydáno 16. 10. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Z domova

Tagy: 4K, Andělé v Americe, Asterix a Olympijské hry, BD-Live, BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, Blu-ray Fest, Blu-ray Fest 2009, Epson, film, Full HD, Gladiátor, HDmag.cz, Home Cinema, Home Cinema Praha, Home Cinema Praha 2009, Noc v muzeu, Sněhurka a sedm trpaslíků, Terminator 2, Wolverine, X-Men Origins: Wolverine

Blu-ray Fest 2009 - logo

Návštěvníky výstavy Home Cinema Praha 2009 letos „andělské“ prostory přivítají příjemnou novinkou. Jmenuje se Blu-ray Fest a jakožto předváděčka konaná jen v několika evropských městech pod záštitou Blu-ray Disc Association (BDA), nabízí pro většinu návštěvníků ojedinělý zážitek. Mohou vidět Blu-ray na plný výkon!

Idea Blu-ray Festu je velmi jednoduchá: Předvést možnosti vysokodefiniční technologie a dokázat i neznalým návštěvníkům, že Blu-ray je ta pravá cesta, kterou by se měli vydat. Že díky Blu-ray je zážitek z filmů vskutku ultimátní. Protože zatímco většině našich čtenářů je to jasné, z těch tří tisíc očekávaných návštěvníků výstavy to nemusí vědět každý.

Blu-ray Fest tedy dělá to, co už na Home Cinema mělo být k vidění dávno: pouští Blu-ray filmy na velké plátno a nechává posoudit samotného diváka, jestli je rozdíl opravdu znatelný. Všichni samozřejmě budou odcházet s jednotnou odpovědí: Ano, je.

V rámci celé výstavy Home Cinema Praha, probíhající od 15. do 17. října 2009, je Blu-ray Fest moderovanou událostí. Narazíte na něj v samotném multiplexu Village Cinemas Anděl, konkrétně v sálech Gold Class (to je hned vpravo od pokladen, tedy i od hlavního vchodu). Nejen že tedy uvidíte Full HD v akci, navíc se budete moct rozvalit v pohodlných křeslech luxusních kinosálů.

Vstup je s lístkem na Home Cinema volný, program samotných projekcí se různí. Záleží na tom, kdy přijdete – vyplatí se tedy na Blu-ray Fest alespoň jednou vrátit, třeba ho navštívit před prohlídkou výstavy a po ní.

TIP: Všechny podrobnosti o výstavě včetně katalogu vystavujících naleznete v článku HCP 2009 & Blu-ray Fest 2009 – informace pro návštěvníky.

Home Cinema Praha 2009 - logo

Během včerejšího prvního dne výstavy, který byl vyhrazen pro novináře, jsem měl možnost vidět na plátně útržek z první Noci v muzeu, na domácím projektoru Epson v hodnotě kolem osmdesáti tisíc pak Asterixe a Olympijské hry. To jsou sice spíš filmy pro děti, než filmy ždímající z Blu-ray to nejlepší, ale na programu jsou i takové skvosty jako nově restaurovaná Sněhurka a sedm trpaslíků, Terminátor 2 (recenze), Gladiátor, Wolverine, Andělé a démoni a další.

A pravdou je, že na šestimetrové uhlopříčce – tedy na stejném plátně, na kterém jsme zvyklí sledovat filmy při normální návštěvě kina – vypadá Full HD skvostně. Rastr je neznatelný, hloubka obrazu, kvalita barev, ostrost, podání detailů… To všechno se kinoprojekci naprosto vyrovná, v některých věcech jí dokonce předčí.

Full HD potvrzuje, že ani na obrovském plátně nemá konkurenci – to přijde až s 4K projekcí, která ale ještě spousty let nebude cenově dostupná ani pro nejbohatší milovníky filmů. Že Full HD projekce na relativně dostupném projektoru vypadá jako projekce z pětatřicítky, to je mimochodem důkaz toho, že pojem „domácí kino“ dnes ani zdaleka není pouhý reklamní tahák.

Jako poslední byly představeny BD-Live funkce Skynet edice Terminátora 2, který z tohoto hlediska patří mezi TOP tituly. A vidět útržky této filmové legendy na plátně z restaurovaného zdroje, to je skutečně zážitek.

HDmag.cz - logo

HDmag.cz Blu-ray Festu fandí – a to nejen proto, že je mediálním partnerem Home Cinema Praha 2009. Je to totiž zážitek, během kterého si člověk konečně uvědomí potenciál Blu-ray technologie. To znamená, že celá akce dost možná dokáže to, co se předešlým ročníkům Home Cinema bohužel nedařilo.

(P.S.: V obou sálech se během projekce svítí, kontrast projektorů proto není na ideální úrovni. Přesto byl ale obraz báječný.)

Článek je součástí série, informující o akci Home Cinema Praha 2009 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře