Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

vydáno 15. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, Datová média | 17 komentářů

Tagy: 1080p, Blu-ray, FullHD, HD DVD, Roku, VoD

Adopce Blu-ray formátu možná není ani po více než pěti letech kdovíjak vysoká, stále se mu ale daří docela dobře. Vlastně roste rychleji než ve svých začátcích takové DVD, na rozdíl od SD formátu navíc jeho prodeje i nadále stoupají, což je vzhledem k podmínkám, za nichž Blu-ray vyrazil do světa, docela frajeřina.

Blu-ray proti sobě měl HD DVD a stále má nejen DVD, ale také množící se pirátství a především neustále se rozšiřující VoD, tedy streamování přes internet. Právě to mu nejsilněji ubírá na nových uživatelích, nic to ale nemění na faktu, že tu mezi námi Blu-ray bude ještě hodně dlouho.

Roku player

Ředitel Roku (firma vyrábějící set-top-boxy na VoD) Anthony Wood si to ale nemyslí, na konferenci „TV of Tomorrow“ proto pronesl, že podle jeho domnění nebude Blu-ray do čtyř let nikdo používat.

Tvrzení je to docela troufalé vzhledem k tomu, že uživatelská základna formátu den ode dne roste, objevují se na něm stále atraktivnější tituly a navíc je jasné, že se jedná o poslední fyzický nosič domácí zábavy. Právě díky tomu Blu-ray setrvá ještě podstatně déle, než Woodem avizované čtyři roky.

Streamovací služby jsou sice levnější a pohodlnější, stále je ale jejich používání podmíněno existencí vysokorychlostní internetové přípojky. Navíc existuje nemalé množství lidí, kteří preferují „osahatelný“ koupený produkt a raději zastrčí krabičku do poličky, než aby se spoléhali na existenci virtuálního souboru, omezenou kvalitou harddisku.

Naopak právě Roku před sebou má kostrbatou cestu, pravděpodobně o dost kostrbatější než Blu-ray. VoD služby jsou totiž stále častěji integrovány do Blu-ray přehrávačů a televizorů, navíc jsou součástí herních konzolí, díky čemuž jsou VoD set-top-boxy den ode dne zbytečnější. Anthony Wood si možná za pár let při vzpomínce na svá slova tiše zanadává. Už teď sice připravuje přestup na trh se Smart TV, tam se ale Roku nemusí zadařit.

Co si myslíte vy? Jaká je podle vás životnost Blu-ray? Bude mezi námi formát ještě dlouho, nebo ho opravdu převálcují VoD služby? A jak se k nim stavíte?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Perry- (bez ověření), 15. Červen 2012 - 13:49

Obrázek uživatele Perry-

Myslím, že hodně lidí pořád proste upřednostní krabičku… navíc VoD je limitovaný rychlostí webu.. tzn. souhlasím přesně s názory v článku :)

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil th0ca (bez ověření), 15. Červen 2012 - 14:47

Obrázek uživatele th0ca

ja sem pro, at klidne bluray skonci, ale at misto toho prijde neco jeste lepsiho, kvalitnejsiho, a levnejsiho. Ale jen at je to fyzicke! Zadne online prenosy a podobny nesmysly,osobne nemam rad i takovy youtube a podobne… vyjde novy trailer na nejaky film a clovek ho pomalu nemuze ani nikde stahnout, musi na to koukat online, fuj.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Petr (bez ověření), 15. Červen 2012 - 15:03

Obrázek uživatele Petr

Streamování je moje noční můra a osobně nechápu, že to může někdo používat. Není nic hezčího, než když doma máte pěknout sbírku modrých krabiček se svými oblíbenými filmy. Doufám, že Blu-ray vydrží hodně, hodně dlouho a případně ho nahradilo jiné fyzické medium.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil slart (bez ověření), 15. Červen 2012 - 15:30

Obrázek uživatele slart

Taky doufám, že fyzické médium (blu-ray nebo nějaký nástupce?) vydrží co nejdéle a že streamování bude jen alternativou kvalitativně nesrovnatelnou. Také chci mít film na fyzickém nosiči a tudíž mít možnost si ho pustit kdykoliv a jakkoliv – pokud teda půjde proud :) A ne mít někde „účet“ a film sledovat on-line a v horší kvalitě – člověk je pak příliš závislej na okolnostech, který nemůže ovlivnit – rychlost připojení a momentální dostupnost on-line služby a vlastně nic nemá. A když si on-line obchod s filmy usmyslí, že krachne, tak co? Dostanu nějakej doživotní link na youtube v HD? :) Nechci.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil johnnym (bez ověření), 15. Červen 2012 - 15:35

Obrázek uživatele johnnym

Ja sa uz tesim na 4K. To sa bude streamovat dost blbo. BD tu bude este min 10 r.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Polux (bez ověření), 15. Červen 2012 - 16:43

Obrázek uživatele Polux

Můj skromný názor je takový, že BD je poslední optický nosič dat. Stále se tvrdí, že na opravdový „rozjezd“ rozkvětu BD si ještě tak rok počkáme, ale to se bohužel tvrdí od začátku jeho nástupu a výsledek je po 6 letech stále stejný – určité zastoupení na trhu BD jistě má, jako následovník DVD (co do úspěšnosti a dominance na trhu) se však pyšnit nemůže. Je pravda, že zavedení HD jako takového zásadně zpomalil konkurenční boj mezi HD-DVD a BD, na druhé straně je ovšem fakt, že za vítězství BD vděčí především PS3 (ano, HD-DVD bylo ve své době lepším formátem, přes nižší kapacitu viz Betamax vs. VHS).

Vzhledem ke svým výhodám oproti BD je dle mého toto důvodem, proč je BD poslední optický nosič dat – budoucnost patří (ať už dříve, či později) digitální distribuci dat (ať už v podobě *.mkv, nebo jiného kontejneru).

Ve srovnání s neustále navyšujícími se kapacitami HDD/SDD a jejich výhodami (rychlý přístup čtení / zápisu, vše na jednom místě, úspora místa jako takového (oproti žaketkám), snadná záloha, kontrola chyb (S.M.A.R.T. u HDD), menší licenční poplatky (oproti BDA) atd.) je každé optické médium nevyhnutelně v nevýhodě. Nic na tom nemění ani vysokokapacitní odvozené formáty BD-XL aj. Takovéto disky (100GB+) zde byly již v počátku uvedení BD na trh, vždy se však jednalo o pouhé experimenty, které se nedostaly do výroby (např. holografický disk), natož aby byly zákazníkům k dispozici za rozumnou cenu. Kombinace filmu ve formě multimediálního souboru, oproštěného od nosiče dat a vlastního (zákazníkova) vysokokapacitního úložiště je doufám nevyhnutelný směr, kterým se bude trh ubírat dále.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Creator (bez ověření), 16. Červen 2012 - 11:31

Obrázek uživatele Creator

Takovéhle články (a většina diskusních příspěvků pod nimi) mi silně znějí jako nářky LPčkářů nad zlými Napstery šířícími nekvalitní MP3 verze písniček pro hloupé a nenáročné masy. Kdyby aspoň dnešní filmová produkce svojí kvalitou odpovídala hudební produkci oněch starých krásných časů, že.

Obsah dostupný online je budoucnost. Pochopil to hudební průmysl, pochopil to herní průmysl, filmový průmysl bude další. Fyzické nosiče jsou jen pro fajnšmekry a sběratele. Smiřte se s tím.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Červen 2012 - 16:39

Obrázek uživatele Anonym

Creator ale to nic nemeni na fakte ze MP3 je komprimovana, na rozdiel od analogoveho LP kde si maitel vychutna hudbu na kvalitnej aparature v kvalite ktora MP3 strci do vrecka. MP3 je dobre akurat pre prenosne prehravace. To mas ako Divixom, da sa pozerat na notebooku alebo na mobile ale na velkej obrazovke uz je to hroza…

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Marv-CZ (bez ověření), 17. Červen 2012 - 13:28

Obrázek uživatele Marv-CZ

To že má MP3 horší kvalitu nijak nesouvisí s tématem on-line šíření. Slušnější obchody nabízí i bezeztrátové formáty, jako FLAC. Problém je spíš na straně uživatelů, masy tomu prostě nerozumí a MP3 je pro ně jediný známý pojem.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Červen 2012 - 14:42

Obrázek uživatele th0ca

a nebo je to opet tim, ze album v mp3 ma nejakych 90 – 180 MB, zatimco ve FLACu ma kolikrat pres 1GB ??? Opet je to otazka stahovani. Jedno s druhym porad souvisi.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Červen 2012 - 11:35

Obrázek uživatele Anonym

Taky doufám že BD tu s námi bude ještě hodně dlouho, jak už zaznělo není nad domácí sbírku. Navíc BD filmy obsahují bonusy které jinde neseženete.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Perry- (bez ověření), 16. Červen 2012 - 13:42

Obrázek uživatele Perry-

Filmy a hudba nelze srovnávat… hudba je datově někde úplně jinde. Filmy a Hry lze částečně, hry bývaí také menší. A digi distribuce u her také není 100%, navíc tam by to člověk automaticky tak nějak čekal jako první.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil eee (bez ověření), 16. Červen 2012 - 14:59

Obrázek uživatele eee

Tak bd asi nikdy nebude mainstream pro distribuci filmu, ale zaroven ani nezanikne, sve fanousky si vzdycky najde. Hodne take zalezi na obchodnim modelu streamovani filmu. Pokud za mesicná pausal 100 Kc budu mit neomezeny pristup do databaze vsech filmu, tak to bude mit u me bluray tezke i kdyby jeden film stal jen tu stovku.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil panzer.dragon (bez ověření), 16. Červen 2012 - 22:57

Obrázek uživatele panzer.dragon

sem pro ať to skončí a vše jede jen digitálně, bd jen pro obsukrní sběratele, zdražit na cca 1000Kč za us, zbytek digitální stream za paušální poplatek

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Hexxis (bez ověření), 19. Červen 2012 - 7:54

Obrázek uživatele Hexxis

libí se mi jak tu všichni vyděj spasení v digitálním streamu…už vidím jak si někdo streamuje full bluray…ha vtipe vyskoč, už vidím tu nádhernou českou podporu %) další vtip.......zpět na zem lidi! podívejte se na kvalitu hd vysílání v televizi…matlanice jako prase, pak se podívejte na rychlost svého internetu a zkuste si jednou přetáhnout full bluray.....chápete včem je problém :-) nehledě na to že za 4 roky už může být daleko vyšší rozlišení (našlápnuto k tomu je dobře) takže opět budou filmy nekolikanásobně větší…všem streamařům přeju pevné nervy =)

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Creator (bez ověření), 20. Červen 2012 - 1:40

Obrázek uživatele Creator

Podobně jako se zhroutila digitální distribuce hudby po nástupu DVD-Audio s jeho daleko vyššími datovými toky.

Je úplně jedno, jaké bude za 4 roky rozlišení. 95% lidí kvůli tomu nebude vyhazovat svoje HD ready televize. Nepoznají rozdíl mezi matlanicí a full HD obrazem.

Nikdo taky nebude streamovat ekvivalenty Blu-Ray. Pro rozumnou kvalitu streamování stačí linka 8–10Mbps. Jediné, co zatím chybí, je široká nabídka levného online obsahu. A jednoduchý přístup k němu.

Digitální stream není žádná „spása“, je to ale jasný trend přístupu masového diváka k filmové tvorbě. Fyzické médium vyžaduje jenom sběratel. Nebo maniak do kvality záznamu. Většina lidí bude naopak ráda, že se skladování lesklých kotoučků v plastových krabičkách zbaví.

Jsme ve stejné fázi jako hudební průmysl na přelomu tisíciletí. Kdo neustále drmolí mantru o kvalitě a datových tocích, zřejmě poslední dobou neviděl obsah HDD svých kamarádů.

Re: Blu-ray do čtyř let skončí, zaznělo z Roku

Vložil Jura (bez ověření), 20. Březen 2013 - 4:18

Obrázek uživatele Jura

Já osobně upřednostňuji krabičku, takovej hezkej steelbook. Navíc Až k nám časem dorazí UltraHD streamování přes net nebude taková sranda pokud bydlíte někde kam se vám dostane rychlost netu max. 6MB