Blu-ray disk, který nás všechny přežije

vydáno 6. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: Archival Gold, BD-R, Blu-ray, CD-R, Delkin, DVD-R, médium, ScratchArmor

Archival Gold BD-R Delkin

Za dvě století se může stát spousta věcí. Rozhodně se ale neztratí data ze „zlatých“ BD-R médií, se kterými nově přichází výrobce Delkin.

Čtyřrychlostní jednovrstvé zapisovatelné Blu-ray disky jsou novými členy řady Archival Gold, do které už patří DVD-R a CD-R média s podobně rekordními archivačními parametry. V případě BD-R by úctyhodné garantované čitelnosti záznamu mělo být dosaženo díky patentovanému materiálu záznamové vrstvy ve spojení s vysoce odolným povrchem ScratchArmor. Ten by měl mít padesátkrát lepší parametry, než běžná ochranná vrstvička na ostatních Blu-ray discích – tedy to aspoň tvrdí Delkin.

Cena není nijak nízká, za pack deseti 25 GB BD-R chce výrobce rovných $250. Výjimečné vlastnosti těchto médií jsou přitom vlastně bezpředmětné, protože za dvě století už žádné Blu-ray disky nebudou a i kdyby byly, nejspíš je nebude v čem přečíst – produkt této technologie by v podstatě přežil sám sebe.

Docela bohatě by přitom stačilo, kdyby vypálená média vydržela alespoň roky a kdyby to byla naprosto běžná vlastnost BD-R všech výrobců, za kterou by nebylo třeba platit nic navíc.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře