Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

vydáno 22. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D | 14 komentářů

Tagy: 3D, 3D Full HD, Avatar, BDA, Blu-ray, Blu-ray 3D, Blu-ray Disc Association, domácí kino, film, Full HD, Full HD 3D, H.264, H.264 MVC, HDTV, MPEG-4 MVC, Panasonic, Philips, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Sony, videokamera

Blu-ray Disc logo

Tahle zpráva si vykřičník docela jistě zaslouží, už jen proto, že se na ni nakonec nečekalo tak dlouho, jak všichni předpokládali. 3D filmy hýbou současnou filmovou zábavou, v kinech zažívá prostorový obraz obrovský boom, ale pro vstup do světa domácí elektroniky mu stále ještě něco chybělo. Teď už má 3D cestu do našich obýváků otevřenou.

Abychom se zbytečně neopakovali, tak hned na začátek doporučíme k prostudování dva naše zásadní články. Ty pomohou i nezasvěceným proniknout do tajů 3D obrazu, samozřejmě s přihlédnutím k technologiím vysokého rozlišení a Blu-ray především:

Už před několika měsíci bylo jasné, že příští rok bude zcela jistě patřit 3D, a to i v domácích podmínkách. Je to samozřejmě další logický krok po víceméně plošném přijetí HDTV a Blu-ray, obecně vysokého rozlišení (u nás se samozřejmě o běžnou záležitost stále nejedná, ale to by bylo na úplně jiný článek).

Filmoví diváci jsou prostě stále více zmlsaní zážitky z prostorových kin, konečně se začínají objevovat poctivé 3D filmy – aktuální Avatar Jamese Camerona jistě není potřeba nikomu představovat – a filmová studia by ráda tento zážitek zprostředkovala i v pohodlí „obyčejného“ domácího kina.

(Že v tom je samozřejmě především snaha o vytažení dalších balíků peněz z kapes filmových nadšenců, o tom není třeba pochybovat, ale v tuto chvíli je to vedlejší.)

3D - křik :-)

Na letošním ročníku veletrhu IFA tedy prototypy domácího 3D představili v podstatě všichni významní výrobci – byli jsme oststně u toho, viz IFA 2009: Sony útočí na internet a třetí rozměr a IFA 2009: Philips širokoúhlý a stereoskopický. Začaly se objevovat i relativně „normální“ 3D kamery (Sony HFR Comfort-3D – revoluční 3D kamera, Panasonic vyvíjí nové profesionální 3D produkční systémy), které by měly usnadnit to nejnáročnější, a sice samotný vznik 3D filmů.

Pro samotnou fyzickou distribuci 3D filmů pak všichni jako zřejmě jedinou možnost zvolili Blu-ray, tedy jediný optický disk s dostatečnou datovou kapacitou, potřebnou pro uložení 3D obrazu ve vysokém rozlišení. S tím souvisí i jisté úpravy v zobrazovacím řetězci, zejména na straně Blu-ray přehrávače a Full HD televizoru, ale například takový Panasonic slibuje Full HD 3D už příští rok a v tuto chvíli už není důvod tomu nevěřit.

Problém byl od už počátku v tom, že takovéto rozšíření možností Blu-ray formátu musela „posvětit“ samotná organizace BDA (Blu-ray Disc Association). Bez úpravy specifikace formátu nebylo možné prohlásit nic z proklamovaných nových vlastností za definitivní. Před několika dny, konkrétně 17. prosince, BDA specifikaci Blu-ray 3D prohlásila za finální.

3D - fotbal

Technické podklady, kterými vás teď před vánočními svátky nebudeme příliš podrobně zatěžovat, mimo jiné zahrnují to nejdůležitější – popis nutné zpětné kompatibility na straně hardware i software. Vše je navrženo tak, že s přehráním 3D obrazu z Blu-ray nebude mít problémy například ani herní konzole Sony PS3, která je na trhu už pěkných pár let.

3D efekt nakonec není závislý na zobrazovacím zařízení, je tedy úplně jedno, jestli jím bude LCD, plazma, projektor nebo cokoliv jiného. Záležet bude především na možnostech přehrávače, bude ale možné Blu-ray 3D disky přehrávat i na „obyčejných“ 2D přehrávačích a zobrazovačích. Každý disk totiž musí kromě 3D verze obsahovat i standardní 2D variantu filmu.

Jako obrazový kodek se bude používat upravená verze H.264, nazvaná Multiview Video Coding (MVC). Principem Blu-ray 3D je nutnost dvou samostatných snímků (pro levé a pravé oko) pro každé filmové políčko, což by čistě teoreticky znamenalo dvojnásobnou datovou velikost videa. H.264 MVC (aneb MPEG-4 MVC, nezaměňovat s AVC) ovšem zvyšuje objem dat jen zhruba o polovinu.

Specifikace filmových Blu-ray 3D disků je tedy jasná, už během příštího roku by tak mohlo dojít k alespoň částečnému prosazení této technologie. Samotná realizace přehrávání už je na každém výrobci – v případě Sony PS3 to zcela jistě zařídí nový firmware, ostatní se k tomu musí postavit po svém. Rozhodně by ale nemělo být potřeba pořizovat si kvůli 3D nový Blu-ray přehrávač.

Panasonic Full HD 3D - prezentace

Závěrem drobná perlička – specifikace je sice nazvaná Blu-ray 3D, ale BDA používá pro označení stereoskopického obrazu 3-D, tedy variantu s pomlčkou. 3D bez pomlčky se naopak používá například pro trojrozměrné navigační menu disku (ano, i to nás čeká), tedy objekty na Blu-ray mimo samotný film.

Na takové slovíčkaření nás ovšem příliš neužije, zde na HDmag.cz tedy budeme v souvislosti s prostorovým obrazem vždy používat variantu 3D, tedy bez pomlčky. To jen aby bylo jasno :-)

Před časem zde proběhla anketa na téma Co říkáte na nový trend v domácí zábavě – 3D, jejíž výsledky nás poměrně příjemně překvapily. U příležitosti zásadního kroku, který v tomto směru s finalizací specifikace Blu-ray 3D nastal, se vás teď zeptáme ještě jednou.

Projevte svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil speedy1 (bez ověření), 22. Prosinec 2009 - 15:17

Obrázek uživatele speedy1

No už abych to měl doma!Jen opravdu doufam ze nebudu muset kvuli tomu kupovat vše nové.opět díky za članek…

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Johny84 (bez ověření), 22. Prosinec 2009 - 16:35

Obrázek uživatele Johny84

Tak si priprav tak 100tis. Protoze ze zacatku roku to bude hodne drahe. Jeste k te pdp tv panasonic, ten 3d obraz bude od 50". Hura 3d vanoce 2010.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil d.f.h, 22. Prosinec 2009 - 17:06

Obrázek uživatele d.f.h

Já bych se asi hádal, protože jak se v rámci specifikací uvádí, na zobrazovači nezáleží. Takže čistě teoreticky by měla stačit jakákoliv „slušná“ stávající televize. Záležet bude na přehrávači, ale protože mám PS3, tak mi to těžkou hlavu nedělá :-)

Spíš aby byla nabídka filmů. Jen Avatar to neutáhne, ať je jak chce revoluční…

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil D@vid (bez ověření), 23. Prosinec 2009 - 13:58

Obrázek uživatele D@vid

A nebude potreba televize s minimalne 120hz? Nekde jsem neco takovyho cetl. Kdyz nebude potreba specialni televize na 3D, tak proc se vubec ty 3D televize vyrabi? Nejak tomu nerozumim. Diky za vysvetleni.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil LuckyMe (bez ověření), 23. Prosinec 2009 - 1:18

Obrázek uživatele LuckyMe

Já sů tak šťastnéj. Když jsem letos v létě „modernizoval“ obývák, vůbec jsem na 3D nepomyslel a přesto mám teď doma plazmu Panasonic NeoPDP 50", BR přehrávač Panasonic a pod vánoční stromek mám už týden koupenou PS3. Říkejte mi vizionář ;-) Jen doufám že, když se Panasonic tak angažuje ve 3D, tak to bude u svých přehrávačů řešit firmwarem.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Samramtam (bez ověření), 27. Duben 2010 - 21:20

Obrázek uživatele Samramtam

Kupovat si novou elektroniku kvůli pouťové atrakci a sedět v obýváku s LCD brýlemi, děkuji nechci.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil miky (bez ověření), 23. Prosinec 2009 - 15:06

Obrázek uživatele miky

těším se, kéž by se nemusela měnit stávající sestava tv a blu-ray. ale moc tomu nevěřím, ta tv bude muset určitě něco splnovat.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil d.f.h, 23. Prosinec 2009 - 15:14

Obrázek uživatele d.f.h

Něco málo asi ano, ale 100–120 Hz už dneska zvládne každá plečka. Aspoň ta moje dva roky stará plazma ano :-)

Uvidíme, necháme se překvapit.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Johny84 (bez ověření), 23. Prosinec 2009 - 16:19

Obrázek uživatele Johny84

V tom prida mam jit do PDPNEO Panasonic nebo pockat az na 3D? Vaham a premyslim nad tim uz delsi dobu a furt si nejsem jisty.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil d.f.h, 23. Prosinec 2009 - 17:23

Obrázek uživatele d.f.h

Konkrétně v tuhle chvíli bych možná fakt pár měsíců počkal, než se situace ustálí. Specifikace je totiž jedna věc, ale známe výrobce, že :-)

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Jerry (bez ověření), 26. Prosinec 2009 - 22:13

Obrázek uživatele Jerry

já si pořád nemůžu pomoct : 3D efekt a polarizační brýle – nevysypává se něco zapomenutého z krabice objevené na půdě ? Mě osobně tenhle systém zatím vůbec nepřesvědčil – a že už toho pamatuju :o(

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil d.f.h, 27. Prosinec 2009 - 0:21

Obrázek uživatele d.f.h

Nebudou to polarizační brýle, resp. nemusí být. A i kdyby ano – vždyť se používají i v IMAXu, tak co.

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Dave (bez ověření), 3. Leden 2010 - 21:34

Obrázek uživatele Dave

Jak je to tedy s pouzitim soucasnych TV? Osobne mam LCD TV PANASONIC TX-37LZD70F a nikde v manualu nemuzu najit, zda umi 120Hz. Vyse tu pisete, ze je to nutna podminka, aby se dala TV na 3D pouzit. Co jsem nasel, tak pri VGA s pocitacem je tam nejvic 85Hz pri 800×600px a pri 1024×768px. Pres HDMI to umi 1080p, pri 50p, pri 24p a pri 60p. Pujde TV pouzit pro 3D nebo ne? Clanku jsem cetl uz vic, ale nic jsem o obnovovaci frekvenci necetl, vzdy o tom je jen v prispevcich od ctenaru …

Re: Blu-ray 3D - finální specifikace je hotová!

Vložil Luke (bez ověření), 22. Leden 2010 - 10:59

Obrázek uživatele Luke

Jde o to ze napr. nvidia potrebuje u sve 3d technologie obrazovku ktera zvladne 120Hz jinak nedojde k 3D efektu a tohle bude podle me velmi podobne. Kazdopadne jsem hodne zvedavi na tu specifikaci jake bude mit pozadavky. Pouzivam projektor a ten zvlada 60Hz a vic z nej nedostanu. Takze se chystam ze jej budu muset po roce provozu vymenit :(