Bio Illusion žije. Multi-kulti podnik ROYAL chce pozvednout vinohradskou kulturu

vydáno 11. 6. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky, Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Bio Illusion, Cukrárna Saint-Tropez, kino, kino Maceška, Kusmi Tea Paris, Maceškův palác, Praha, Royal, Theatre Cinema Cafe Royal, Vinohrady, Zita Kabátová

Každý, kdo se kdy zajímal o historii pražských kinosálů, jistě slyšel nebo osobně navštívil kino Maceška, později přejmenované na Bystrica a pro současné publikum zřejmě nejznámější jako Bio Illusion na Vinohradech. Kino v Maceškově paláci velkouzenář Emanuel Maceška založil a slavnostně otevřel již v srpnu roku 1929 a šlo tehdy o osmé jednosálové kino na Královských Vinohradech. Po znárodnění v roce 1945 kino připadlo Filmovému podniku hl. města Prahy a léta upadalo. Jeho zašlou slávu se podařilo částečně obnovit v sedmdesátých letech, kdy se provozní stala herečka Zita Kabátová. Díky ní se v kině kromě promítání filmů konaly i besedy s tvůrci. Až v roce 2002 se provozovatelem po Filmovém podniku hl. města Prahy stal producent Miloslav Šmídmajer, který kino provozoval až do ledna roku 2006, kdy bylo kvůli malé návštěvnosti zavřeno. Do roku 2008 v prostorech kina fungoval multifunkční prostor Theatre Illusion Biograf vedený Pavlem Trávníčkem a do nedávné doby pak i klub Illusion.

© Anna Kopecká

Jak se ale momentálně zdá, v Maceškově paláci to opět začne žít. Včera totiž v prostorech kina slavnostně otevřel nový multikulturní podnik ROYAL, jenž by měl do Prahy navrátit jedinečnou atmosféru období první republiky. Prostory kvůli Royalu prošly rozsáhlou rekonstrukcí, aby byly navráceny do podoby z doby svého vzniku. Na staronovém vzhledu se podílela designérka a scénografka Renata Slámková.

Koncept podniku by měl efektivně propojit kulturní a gastronomický zážitek. Namísto klasických kino-sedaček, které byly pro prostor typické, v prostorech tudíž naleznete spoustu retro křesel a stolečků, díky nimž může Royal být nejen místem, kde se budou promítat filmy, ale zároveň kavárnou a společenským prostorem. Ve dne se v kavárně budou podávat vybrané druhy dezertů z pražské cukrárny Saint-Tropez (namátkou například mandlovo-čokoládový dort Royal či vanilkový dort Masaryk dle originální receptury z roku 1929), káva Royal upražena speciálně pro tento podnik ze směsi odrůdové kávy z Brazílie, Kolumbie a Etiopie či luxusní čaj Kusmi. Vše navíc servírováno na klasickém karlovarském porcelánu a jiném historickém nádobí.

Večer se pak podnik promění v již zmíněné kino, divadlo či koncertní síň. A program bude více než zajímavý (viz níže). V rámci otevírací doby kavárny navíc můžete v horním patře zdarma navštívit i výstavu s předměty hvězd českého stříbrného plátna. Kromě hodinek se jménem Zity Kabátové na Vás čeká klobouk Adiny Mandlové či černý proužkovaný oblek Svatopluka Beneše.

© Anna Kopecká

Za projektem stojí francouzský podnikatel Jean-Christophe Garamont, který od roku 2003 kromě Francie a USA žije střídavě také v Praze. „Na podobný podnik jsem narazil při svých cestách Argentinou. Uvědomil jsem si, že by exkluzivní spojení kuturního zážitku se špičkovou gastronomií slušelo i Praze. Prostor Maceškova paláce je navíc velmi jedinečný sám o sobě – má úžasnou historii, je to tradiční místo setkávání již více než osmdesát let,“ vysvětluje Garamont, „za poslední roky se ho ovšem nedařilo udržet při chodu. My to chceme změnit a prostor zařadit mezi přední vyhledávaná místa nejen rezidenty Prahy, ale i turisty z celého světa. Jsem šťastný, že se rekonstrukce povedla a že můžeme dnes zahájit novou etapu pod názvem ROYAL“.

© Anna Kopecká

„Tato budova je důležitá nejen pro naši rodinu, ale hrála také svoji roli v kulturním a společenském životě Prahy a Královských Vinohrad na konci dvacátých let až do druhé světové války,“ sdělil Jaromír Maceška, vnuk Emanuela Macešky. „Jsme rádi, že se pan Garamont rozhodl pokračovat v tradici tohoto magického místa a přenesl tento palác do dvacátého prvního století,“ dodal Martin Maceška, zakladatelův pravnuk."

A s tvrzením nelze jinak než souhlasit. Prostory Royalu jsou totiž natolik zajímavé, že by byla škoda, kdyby se proměnily například v casino (i na to měli potomci Emanuela Macešky nabídku) a jejich znovuotevření snad kladně přispěje ke kultuře pražských Vinohrad, z jejichž prvorepublikové podoby kromě budov skoro nic nezbylo (o jednosálových kinech ani nemluvě). Návštěvu Royalu tudíž nelze nedoporučit a vzít na odpolední kávu například nějakého rodinného pamětníka se jeví jako velmi sympatický nápad. Dodáme snad jen, že zejména ve večerních hodinách doporučujeme nahodit něco lepšího než džíny a triko (v prostorách si člověk i ve dne přijde trochu „underdressed“) a při pohybu nezapomeňte dávat pozor, kam šlapete – všude v přízemí jsou navrstveny koberce a zakopnout o některý ze záhybů je jednodušší než se zdá.

Více o multikulturním podniku ROYAL se dozvíte na oficiálních webových stránkách či na Facebooku.

Předběžný večerní program je následující:

Pondělí

  • večery s živou hudbou (blues, jazz, pop)

Úterý

  • filmový trhák v Royal stylu – jedinečné tematické večery s filmovou klasikou

Vybrané plánované programy:

  • Růžový Panter – projekce filmu s tematickou hrou na saxofon a songy z pera Henryho Manciniho, které doprovázejí filmovou sérii o Růžovém Panterovi
  • Tenkrát na západě – ikonický spaghetti western v režii Sergia Leoneho, podkreslený živou hrou na harmoniku, podávat se budou „špagetové“ speciality připravené šéfkuchaři restaurace Kogo
  • Skyfall – večer s agentem 007 Jamesem Bondem, tematickou hudbou a ochutnávkou oblíbeného Bondova „protřepat, nemíchat“ Martini
  • Velký Gatsby – oslňující projekce filmu za doprovodu živé hudby doplněná o pravé šampaňské Moet
  • Večer s Louisem de Funèsem, legendárním hercem a komikem – uvolněný styl francouzského Saint-Tropez, četnické filmy a ochutnávka výběru růžových vín
  • Večer s ikonou světové kinematografie Charliem Chaplinem – klasické Chaplinovy snímky za doprovodu živé hudby
  • Metropolis – vzpomínka na éru němých filmů za doprovodu pianových melodií
  • Snídaně u Tiffanyho – nesmrtelná klasika stříbrného plátna s živým hudebním doprovodem a lahodným šampaňským

Středa

  • přehlídka klasických filmů z fondu české kinematografie (english friendly)

Čtvrtek

  • večery věnované premiérám alternativních a nezávislých snímků – inspirované prestižním filmovým festivalem Sundance

Pátek

  • hudební večery za doprovodu jazzových, bluesových či gospelových melodií

Sobota

  • živé koncerty (jazz, blues, pop)

Neděle

  • nedělní brunch, který si vychutnáte za doprovodu hudebních interpretů
  • večery ve stylu Black&White, věnované ikonám světové kinematografie (Charlie Chaplin, Harold Lloyd, Billy Wilder, Fritz Lang, Luchino Visconti, Alfred Hitchcock a mnoho dalších)

Filmy budou promítány výhradně z Blu-ray a DVD.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Recenze

Komentáře