BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

vydáno 4. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa | 10 komentářů

Tagy: Agent bez minulosti, BD-50, BD-59, Blu-ray, Bourneovo ultimátum, Bournův mýtus, DVD, film, Flipper Combo, Flipper Combo BD-59, HD DVD, Jason Bourne, prodej, The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Universal - logo barevné

Bylo, nebylo… Ještě před dvěma roky zuřila ve světě spotřební elektroniky takzvaná válka formátů. Proti sobě stály dvě alternativy optických disků, schopných poskytnout divákovi vysoké rozlišení – Blu-ray a HD DVD. Kdo nakonec zvítězil, to už dnes všichni víme, ovšem proti Blu-ray stále stojí ten nejsilnější protivník: obyčejné DVD.

Ačkoliv to pravidelným čtenářům HDmag.cz může přijít divné, standardní DVD technologie skutečně stále s přehledem vítězí nad Blu-ray. Je úplně jedno, že se s přihlédnutím k nevídanému rozmachu HD televizorů jedná z čistě technologického hlediska o fakticky mrtvou záležitost.

Je také celkem jedno, že oproti pozvolnému nástupu DVD, který začal před více než deseti lety a na masovém vrcholu se usadil teprve relativně nedávno, dokázaly Blu-ray filmy a přehrávače docílit srovnatelné penetrace na trhu během několika málo let.

Filmy ve standardním rozlišení prostě mezi běžnými domácími filmovými diváky, kterých je naprostá většina, bezkonkurenčně vedou. U nás je tento stav díky „trafikovým“ cenám DVD skutečně hodně markantní, ale i ve světě si DVD ukrajuje ze společného koláče prodejů optických disků mnohem větší kus, než Blu-ray (kolem 90 %, viz stálý týdenní graf zde v pravém sloupci).

DVD Video - logo

Filmová studia sice své novinky vydávají na Blu-ray i DVD souběžně (někdy dokonce ve vysokém rozlišení s malým předstihem) a stále se rozšiřuje také nabídka katalogových titulů na Blu-ray, přesto se ani prodeje těch nejúspěšnějších Blu-ray blockbusterů nedají s DVD vydáními vůbec srovnávat. Jak z toho ven?

Co takhle zákazníkům nabídnout jediný disk, na kterém by byla jak DVD verze, tak podstatně kvalitnější Blu-ray, a to pokud možno za stejnou cenu, jako „obyčejné“ Blu-ray vydání? Takové pokusy už tu v případě Blu-ray disků byly před několika lety (ale skončili naprostým neúspěchem); studio Universal pak běžně vydávalo oboustranné DVD/HD DVD hybridní disky – na jedné straně standardní DVD, na druhé HD DVD.

A právě Universal teď plánuje to samé pro svá Blu-ray vydání. Disky, které jsou označovány jako Flipper Combo nebo BD-59 (tedy na jedné straně dvouvrstvý 50 GB Blu-ray disk, na druhé straně dvouvrstvé 9 GB DVD), budou v prodeji už od 19. ledna příštího roku.

Prvními třemi tituly, které se takového kombinovaného vydání dočkají, budou samostatné filmy trilogie agenta Jasona Bournea: Agent bez minulosti, Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum (recenze). Všechny jsou u nás na Blu-ray s českou jazykovou výbavou dostupné jak ve formě kolekce, tak i samostatně, BD-59 varianty se k nám ale s nějvětší pravděpodobností nedostanou.

Craig Kornblau, prezident Universal Studios Home Entertainment, si od kombinovaných disků slibuje především lepší a rychlejší rozšíření mezi stávající uživatele DVD přehrávačů. Ti si takový DVD/Blu-ray disk mohou bez obav koupit a přehrávat si DVD verzi na svém stávajícím vybavení.

Blu-ray stranu využijí v okamžiku, až si pořídí Blu-ray přehrávač. Starý DVD přehrávač mohou přesunout například do ložnice nebo do kuchyně, kde jim bude stále dobře sloužit – a bude jim stačit jeden kombinovaný disk.

Nápad to možná není špatný, ale po pravdě řečeno mu lidé z oboru příliš šancí na úspěch nedávají. Pokud spolu soupeří dva multimediální formáty, není asi úplně rozumné snažit se je spojit a pak nabízet zákazníkům jako jeden celek. Rozhodování mezi DVD a Blu-ray vydáním se teď ještě ztíží o BD-59 a je známá věc, že čím více existuje možností výběru, tím hůře se mezi nimi zvolí ten pravý.

Total HD

(Toho si ostatně bylo v roce 2007 vědomo i studio Warner, které tak dlouho připravovalo kombinované Blu-ray/HD DVD disky Total HD, až je nakonec s koncem války formátů na začátku roku 2008 v tichosti beze stopy zlikvidovalo, aniž by se vůbec dostaly na trh.)

Ostatně jak to vidíte vy, HD pozitivní čtenáři? Koupili byste si Blu-ray/DVD disk, kdyby byl k dispozici za stejné peníze, jako normální Blu-ray vydání? Našli byste pro DVD variantu uplatnění, nebo vás už filmy ve standardním rozlišení vůbec nezajímají? Má podle vás Flipper Combo BD-59 šanci na úspěch?

Napište nám komentář pod článek a nebo se rozepište v diskusním fóru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil TRAX (bez ověření), 4. Prosinec 2009 - 20:01

Obrázek uživatele TRAX

zaujímavé good nápad!

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Anonym (bez ověření), 4. Prosinec 2009 - 23:30

Obrázek uživatele Anonym

Blu-ray přehrávač zatím ještě nemám, ale plazmu s Full HD rozlišením ano a jelikož mám možnost na ní sledovat satelitní vysílání v HD kvalitě, vím, jaký je to obrovský rozdíl v kvalitě obrazu, takže až si pořídím Blu-ray přehrávač (což bude brzo), tak DVD disky upadnou postupně do úplného zapomnění, takže nevidím důvod mít na jednom nosiči Blu-ray i DVD formát.

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Michal (bez ověření), 6. Prosinec 2009 - 14:15

Obrázek uživatele Michal

Duvod je snadny, jde o to, ze pokud clovek zatim nema BD zarizeni, ale uvazuje o nem, tak je pro nej rozhodne zajimavejsi poridit si COMBO treba za 799,– nez dnes DVD za 399,– a za pul roku (napr) to stejne na HD za 799,– jak nyni ukazuji ceny. Skvele se napriklad osvedcuje prodej Disneyho COMBO baleni, kde napr. nejaktualnejsi BD Vzhůru do oblak za cenu (dop. maloobchod 799,–) nabizi 2BD verzi filmu, tedy filmove HD a bonusove HD a pak DVD. ja si napr koupil BD u www.filmcity.cz prave Vzhuru do oblak za 679Kč a mam tak Blu-Ray s nalozi bonusu a kvalitou super a to mam v knivne v obyvaku a dcera ma v pokoji svuj DVD prehravac a tak ma ve sve knihovnicce vlozene DVD v sanonu. Takze pokud bych mel moznost vybrat si i u jinych filmu, nejen Disneyho, tak bych tyto COMBA preferoval. Nemyslim si, ze ma totiz smysl, kupovat do detskeho pokoje noveou TV a BD prehravac, ten opravdu staci jen jeden v mistnosti, ktera to o svym rozmerem muze vubec umoznit.

Nevim, jestli se to tedy tady smi, ale mnou uvedeny nakup BD Vzhuru do oblak je mozne porovnat zde: http://www.filmcity.cz/…ice_list.asp?…(up), kde je DVD s mensim poctem bonusu za nejakych 360Kc a Blu-Ray s dalsim bonusovym diskem a DVD za 680Kc … takze vyhoda je zde asi jasna.

Cus Michal a hodne stesti HDmagu

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Prosinec 2009 - 14:38

Obrázek uživatele Anonym

Pokud jsem si koupil originální film na DVD, nehodlám platit za to samé na Blu ray. Tudíž si to bezostyšně stáhnu v HD z netu, nebo zkopíruji z Blu ray. To by se tak distributorům líbilo, platit dvakrát za jednu věc! :D

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil d.f.h, 6. Prosinec 2009 - 18:11

Obrázek uživatele d.f.h

To se pak ale není čemu divit, že nám ty ceny Blu-ray disků nějak neklesají, že… :-/

Aneb: byl jsem kdysi v kině na filmu tom a tom, takže si ho teď stáhnu z netu. Nebudu přece platit dvakrát za tu samou věc!

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil KARLOS (bez ověření), 6. Prosinec 2009 - 21:31

Obrázek uživatele KARLOS

Tak ale jednou už si autorský poplatek člověk v tom případě koupil… Je jasné, že z celku se musí zaplatit i technologie, materiál a přebal, ale autorovi práv už jsem jeden poplatek dal… Provozovateli technologie však nikoli… Osobně se snažím vyhýbat nákupu nedražších věcí, které už sem si kdysi koupil (kdysi taky pěkně za draho) na dvdčku… Takto mám teda zatím pouze dva disky a i tam se spíš jednalo o srdcovky, navíc předposledního bonda sem na bd nekupoval hned a pěkně sem si počkal na special edition ve slevněný verzi… Nebo jinak – kupoval by si člověk dvakrát jednu a tu samou věc z nějakého legálního stáhnutelného zdroje, kdyby mu nějakým způsobem vypršela licence na stahování? Proč by člověk měl platit za čtvrté stáhnutí mp3 na i-legalne, když autorovi, a víceméně i provozovazeli už jednou produkt zaplatil? Na stejné bázi je i obměna disků na vyšší formát… Je neproveditelné, aby se disky měnily za vyšší formát, už kvůli bonusové výbavě apod., ale u filmů, kde mám v poličce film, který sem si poctivě koupil na předchozím médiu mě u srdce bolí podstatně méně, když se mi na disku ten HDrip náhodou objeví… A ušetřené peníze investuju třeba no nějaké modré novinky, kterou ve zbírce nemám… Je to asi moc sobecké, nevím… Ale až se přece jenom modrý disk slevní na přijatelné tři čtyři stovky u nás za titul, co mám ve sbírce, tak ho třeba i koupím… Zaplatím tak potřebnou technologii… Autorský poplatek a ppředchozí technologii už zaplacenou mám ;)… A HDrip do té doby bude pro mě mnohem výhodnější, než bd59 ;)…

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil KARLOS (bez ověření), 6. Prosinec 2009 - 21:33

Obrázek uživatele KARLOS

Ještě dodám, že je lístek do kina a je koupě nosiče… Dle mého dvě odlišné věci…

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Michal (bez ověření), 7. Prosinec 2009 - 13:39

Obrázek uživatele Michal

no pak se nediv, ze u nas HD vychytavky nebudou, kdyz tu kazdy krade …

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Macio (bez ověření), 6. Prosinec 2009 - 13:17

Obrázek uživatele Macio

Ak by BD boli v súčasnosti za cenu bežného DVD (nemám na mysli "stánkové vydania), tak by sa nemuseli riešiť tieto hybridné disky.

Vydavatelia by sa skôr mali zamyslieť nad znížením ceny BD diskov a tak motivovať ľudí…

Z toho vyplýva, že to bude len taký pokus štúdia Universal trochu oživiť predaj BD diskov. Uvidíme, či to bude mať nejakú odozvu. Ja tomu veľkú šancu nedávam.

Re: BD-59 - nový Blu-ray / DVD disk studia Universal

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Prosinec 2009 - 16:21

Obrázek uživatele Anonym

Vždy je to otázka ceny, cena BD nesmí být vyší než 20–30% DVD, jinak se masově neprosadí. Stahování audiovizuálních děl u nás není nelegální pro vl. potřebu, bez dalšího sdílení, půjčování, softvare bonus obahu a pod -a jejich stahování dokážu pochopit především u málo známých nedistribuovaných filmů nebo filmů. Filmy co máme rádi, opakovaně se na ně díváme bychom alespoň z etického hlediska měli mít pěkně v modré (či jiné) krabičce – on je to pak opravdu jiný a lepší pocit. Stánková DVD – ktrá se mimochodem neprodávají jen u nás ale v celé Evropě i jinde jsou pro studia jistě zisková – v objemů prodejů je výtěžnost daleko větší – nicméně to zas zvětšilo cenovou propast mezi DVD a BD a odpovídá tomu i prodejnost, při tom ceny přehrávačů se začínají srovnávat.