Barco zkouší moderní Cineramu. Jako první jí využije film Labyrint: Útěk

vydáno 29. 8. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Barco, Cinerama, Escape, film, kino, Labyrint: Útěk

3D, 4D, 2k, 4k, IMAX, HFR, HDR, 5.1, 7.1, Auro, Atmos … technologií, které se pokoušejí nalákat diváka na další level filmového prožitku, je nespočet a ve snaze zvednout naše líné zadky z pohodlných gaučů a dotlačit nás do kin budou neustále přibývat. Zatímco některé se dají považovat za zajímavé a jaksi dávají smysl (3D, 4k, HFR, Atmos), na jiné bude historie vzpomínat jako na podivné výstřelky, atrakce předurčené k neúspěchu už při jejich samotném vzniku. Novinka od Barca se s vysokou pravděpodobností zařadí do druhé skupiny.

Barco Escape

Jmenuje se Escape a do kinosálů by měla přinést to samé, co před padesáti lety Cinerama. Tedy ultraširokoúhlý obraz, který kompletně zaplní zorné pole diváka. U Cineramy se tohoto efektu dosahovalo tak, že se scéna snímala třemi kamerami, jejichž zorná pole se sčítala, a stejným množstvím projektorů se pak obraz tlačil na tři na sebe navazující do polokruhu stočená plátna. Cineramu nakonec zabila náročnost a cena produkce i projekce (stejně jako nástup trochu rozumnějších širokoúhlých formátů). Barco se tomuto osudu pokouší vyhnout kulišácky a využití Escape technologie nepodmiňuje přítomností tří kamer na placu.

Čtěte dále:

Jak s prominutím ojebat samotnou podstatu technologie, bude vidět už na světovém debutu Escapu, který proběhne v prvních pěti Barco Escape vybavených kinech řetězce Cinemark při premiéře filmu Labyrint: Útěk (The Maze Runner). Labyrint: Útěk byl točený na standardní kamery a rozhodnutí promítat ho s Escape rozšířením padlo až při postprodukci. Výsledek bude vypadat tak, že na triptychu bude uprostřed běžet film a na bočních plátnech pouze CGI rozšíření, které bude doplňovat scenérie a rozsáhlejší lokace (tedy například obrovská bludiště, která jsou středobodem příběhu). To samo o sobě zní dost podivně – výhody technologie mají být prvně představeny u filmu, který je využívá jen částečně. Barco navíc tento nedostatek podtrhuje faktem, že veškerá CG rozšíření budou pocházet z herního enginu Crytek. Jinými slovy, Barco Escape bude při své premiéře značně okleštěné a po jeho stranách budou běhat jenom videoherní rendery.

Nicméně do budoucna se samozřejmě počítá s tím, že budou využita všechna plátna plnohodnotně, tedy že na ně bude promítán obraz snímaný třemi kamerami. Jak něco takového točit, momentálně zkoušejí u Foxů, experimentální využití Go Pro kamer zkouší pro tento účel také Red Bull, jehož sportovní videa by mohla vypadat v širokoúhlém formátu obzvlášť vymazleně. Tím se ale dostáváme do stejné slepé uličky, do které se dostala svého času Cinerama – formát působí jako atrakce, nikoli jako technologie, která by mohla nějak posunout filmové vyprávění.

Cinerama

A to přes fakt, že díky digitálním kamerám a projektorům pravděpodobně zmizí veškeré neduhy analogové Cineramy, a sice viditelné spoje pláten, obrazové deformace dané spojením tří kamer snímajících scénu pod rozdílnými úhly a tak podobně. Barco Escape by mohlo být super. Nic to však nemění na tom, že filmová produkce využívající jeho výhod by byla závratně dražší, což se nevyplatí, dokud se technologie nerozšíří minimálně do stonásobně vyššího množství kinosálů po celém světě. Do čehož budou opět mluvit peníze, takže se to nikdy nestane. Barco navíc v podobných “movie experience expansion” technologiích dlouhodobě hraje druhé housle (stačí se podívat, kde je dnes Auro, přímý konkurent Dolby Atmos), takže asi nebude mít páky dost silné na to, aby Escape protlačilo do většího množství sálů. Na světě jich tedy bude podobně jako 4DX sálů, filmoví tvůrci se na využití Escape vykašlou a zůstane buď u demovideí, nebo filmů, které jsou rozšířené pouze virtuálně. Což, ruku na srdce, zní spíše jako rušivý element, nebo bonus, za který jednoduše nemá smysl připlácet.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Barco zkouší moderní Cineramu. Jako první jí ...

Vložil Lukáš (bez ověření), 31. Srpen 2014 - 12:20

Obrázek uživatele Lukáš

Já bych uvítal technologii, která do sálu nepustí pseudodiváka, který nemá zájem o film, nýbrž o pokecání si se sousedem, hraní si s telefonem a hlasité žraní. Kdyby takovou technologií některé kino disponovalo, na film bych zašel. Jinak tůdle.

Re: Barco zkouší moderní Cineramu. Jako první jí ...

Vložil Petr (bez ověření), 31. Srpen 2014 - 17:34

Obrázek uživatele Petr

Amen! Takové lidi najdeme snad na každém promítání a já akorát vzteky poslouchám jejich rušení a kolikrát mi utíká děj..