Avengers 3Dčkem neoslní, vším ostatním ano

vydáno 3. 5. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma 3D, Filmy | 4 komentáře

Tagy: 3D, Avengers, Captain America, Hulk, IMAX, Iron Man, Thor

Pokud jste někdy zavadili o jedno z komiksových dobrodružství z dílen Marvelu, tedy na Neuvěřitelného Hulka, Iron Mana, Captaina Americu nebo Thora a bavilo vás, je vysoce pravděpodobné, že Joss Whedon natočil film, který bude přesně podle vašeho gusta. Podařilo se mu totiž dát dohromady tým, který v mnohém splňuje tajná přání komiksových fanoušků.

Avengers

Avengers si z každé sólovky berou to nejzajímavější, a ačkoliv tým obzvlášť na konci musí fungovat jako celek, neztrácejí se v něm charakteristické prvky hrdinů a to, díky čemu jsme se je naučili zbožňovat – Tony Stark je furt stejně drzý a arogantní génius, který má ze všeho hlínu a diváka zaručeně rozesměje, Captain America je stále ten poslušný vojáček, který je naivní, až to bolí, ale má ohromné srdce, Thor se stále učí „fungovat“ v našem světě, jen ten Hulk je trochu jiný. Na třetí pokus se z něj povedlo udělat sympatickou postavu, a to v obou formách – jako vědec konečně nepůsobí jako vystrašený tajtrlík, jako zelený ničitel se dokázal zkrotit, takže rozbíjí jen to, co by měl. A kupodivu je tvůrcem nejzábavnějších okamžiků.

TIP: Mrkněte na některou z ukázek na Avengers – nabízíme kinotrailer, IMAX spot a SuperBowl spot

Whedonovi úplně nefunguje první čtvrtina filmu, jakmile ale dojde na to, že jsou Avengers pohromadě a začnou se laškovat, začne na diváka působit kouzlo neuvěřitelně dobře napsané a zrežírované týmovky, kde má každá postava stejně prostoru a využívá ho do poslední mrtě. Padá jeden vtípek za druhým, neustále se odkazuje na předešlé sólovky, mezi jednotlivými hrdiny vznikají nová pouta a jak postupně děj spěje k samotnému finále, vzniká vám před očima tým snů, který v akci předvádí neuvěřitelné kousky.

Avengers

To je vedle vzájemné chemie nejdůležitější prvek filmu. Akce. Joss Whedon jí servíruje překvapivě velké množství (druhá polovina filmu je vlastně jedno akční inferno) s překvapivě povedenou trikovou stránkou. Ba co více, akce je za všech okolností přehledná, vyniká v ní promyšlená choreografie jednotlivých sekvencí a superhdrinové dělají takové kousky, jaké nepředváděli ani v samostatných filmech.

To je klíčem Whedonova úspěchu, proto budou Avengers v kinech sbírat ovace a ohromné balíky peněz. Právě v akčních sekvencích se totiž plní sny všech fanoušků. Ať už se rubou hrdinové mezi sebou (ano, i na to dojde), nebo na konci s nepřítelem, pokaždé je to adrenalinová jízda, v níž se dějí neuvěřitelné věci. Člověk se naustále drbe na hlavě a nechápe, kde na to Whedon sebral peníze, akce je totiž nejen skvěle promyšlená, ale také patřičně velkolepá. Když Avengers na samotném konci bojují proti invazi a jedna kulervoucí sekvene střídá druhou, nezbývá než před režisérem smeknout. Jako jeden z mála totiž pochopil, že komiksovka stojí na třech věcech: na kvalitně napsaných postavách, na dobrém záporákovi (kterým Loki bezpochyby je) a na akci, v níž se dějí neuvěřitelnéo věci, ne jen samovolné poplácávání.

Avengers

Avengers do českých kin dorážejí ve 2D i ve 3D, v němž se na ně dá skočit do IMAXu. Jak už jsme upozorňovali dříve, 3Dčko je konvertované, jedná se ale o překvapivě snesitelnou konverzi. Prostorovosti si více méně nevšímáte, což je hodně důležité – zatímco je skoro až mizivá, rozvrstvenost tak typická pro konvertované stereo se prakticky neobjevuje. Jako by tedy člověk sledoval film ve 2D, jen s minimální hloubkou. V IMAXu navíc nedochází k velkému úbytku jasu, právě proto vám 3D doporučíme i přes to, že není nativní – vidět Avengers v IMAXu je zážitek (je v pomyslném fullscreenu, navíc máte volbu mezi dabovanou i původní audiostopou). Jediné, co by mohlo člověka rušit, je drobné softwarové přeostření, které je citelné na vysoce kontrastních přechodech. To je ale drobnost.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Avengers 3Dčkem neoslní, vším ostatním ano

Vložil Martin (bez ověření), 3. Květen 2012 - 18:51

Obrázek uživatele Martin

Svět se posral…nebo co to je ??!! Jsem snad ten jinej jenom já ?? Asi jo.

Re: Avengers 3Dčkem neoslní, vším ostatním ano

Vložil th0ca (bez ověření), 4. Květen 2012 - 15:30

Obrázek uživatele th0ca

haters gonna hate …

Re: Avengers 3Dčkem neoslní, vším ostatním ano

Vložil Martin (bez ověření), 7. Květen 2012 - 4:09

Obrázek uživatele Martin

Prosím přeložit, jsem totiž Čech.

Re: Avengers 3Dčkem neoslní, vším ostatním ano

Vložil Lukas (bez ověření), 7. Květen 2012 - 12:25

Obrázek uživatele Lukas

True :-)