Australští lovci humrů

vydáno 30. 4. 2019 | autor Redakce | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: Australští lovci humrů, dokumentární seriál, příroda, Viasat Explore

Ve vražedném Jižním oceánu je toho v sázce hodně a Viasat Explore vše mapuje v adrenalinem napumpovaném seriálu.

Námořní lodě jsou mimořádné stroje a životy lovců ryb přinášejí mimořádné příběhy. Vše je jiné, něž co my zažíváme v naší středoevropské kotlině. Zvuky z útrob lodi, pachy a vůně ryb a slané vody, křik racků a nekončící kolébání vlnami – to mnoho z nás zažilo jen na pár desítek minut na trajektu v teple u Středozemního moře. Rybáři ale na moře nevyjíždějí za sluncem a odpočinkem, pro ně je to zdroj nelehké obživy. Jejich profese má i nemalá rizika, umocněná nevyzpytatelnými přírodními podmínkami a nezměrnou rozlehlostí oceánu.

Je to svět s podivnými kontrasty – stísněné rozměry všech provozních prostor na lodi a proti tomu prázdný zakřivený horizont, tepání obrovských dieselů vystřídané naprostým tichem bezvětří, prolínání pachu ryb, nafty a olejů ze strojovny proti slané vůni mořské pěny, neustále kluzká paluba, ztráta soukromí pro posádku rybářského člunu a naproti tomu nedosažitelná vzdálenost jejich rodin, ostatních lidí a celkově i civilizované pevniny, která může znamenat jedinou pomoc v případě jindy a jinde banálního zranění, nemoci nebo technické nehody.

Zcela nový seriál Viasat Explore Australští lovci humrů, sleduje skutečná dramata šesti kapitánů lodí na lov humrů po dobu deseti týdnů v rámci zimní humrové lovecké sezóny. Jižní oceán je nejvražednějším úsekem moří v okolí Austrálie, nechvalně proslulý jedněmi z nejsilnějších větrů a největších vln na celé planetě. Tito rybáři při hledání světově nejvíce ceněné lahůdky mezi mořskými plody riskují všechno. Pokud to kapitán zvládne, může vydělat celé jmění, pokud to pokazí, může přijít o všechno. Pro tyto námořníky je výprava za humry jediná šance získat nějaké peníze během dlouhého čekání, než se na jaře znovu otevřou loviště ryb.

Příběh začíná představením pěti loveckých lodí. Minnamurra, které velí kapitán Clive, směřuje na Cox Bight v blízkosti jižního výběžku Tasmánie. Ale situace je brzy napjatá, protože tlaková níže se blíží příliš rychle a hrozí epická bouře. Danny, kapitán lodi William Norling, loví severně od Tasmánie v Bassově úžině. Vyrazil na desetidenní cestu a doufá, že pochytá 600 humrů v hodnotě až sto tisíc australských dolarů, ale uspěje? Kapitán lodi Anson’s Bay, Glenn, mezitím míří plnou parou k ostrovu Maatsuyker, ale není mu známo, že se řítí přímo do vážných problémů. Doma v Hobartu se Glennův táta a kapitán lodi Barralee, Warren, chystá připojit se ke svému synovi na ostrově Maatsuyker. Bold Contender je již 14 hodin nepřetržitě v provozu, to jak jeho kapitán Squizzy míří na obzvlášť ceněný druh humra. V dalších částech seriálu se Peter, kapitán lodi Triton, rozhoduje vrátit se na moře pro ještě jeden úlovek – po již úspěšné sezóně. Je to ale správné rozhodnutí?

Všechny posádky v našem příběhu pracují dnem i nocí na tom, aby ulovili stovky kilogramů humrů, přičemž bojují s nepředvídatelnými a divokými klimatickými podmínkami a zrádnými vodami oceánu. Na moři, když se příroda neobvykle hněvá, se může i drobný problém stát v řádu okamžiků problémem smrtícím. V situaci, kdy je nejbližší přístav vzdálený stovky námořních mil, se chyby nepřipouštějí!

Nejen zdravotní nehody, mechanické poruchy, bouře i mořští dravci jsou přirozenými protivníky rybářů a jejich kapitánů. Je tu i nestálá cena humrů, která se mění každý den, někdy stoupá ale i klesá. Více než osmdesát procent všech humrů ulovených v Tasmánii se ještě zaživa vyváží do Číny, a právě to rozhoduje o ceně za kilogram. Nejde jen o příběh rizika, strategie a dovedností na moři, ale o skutečné drama o uživení rodin závislých na rybolovu.

V této první sezóně seriálu Australští lovci humrů mají posádky plné ruce práce; ale kdo získá největší bohatství při boji o život a zdraví v Jižním oceánu?

Premiéra ve středu 1. května v 18:00

www.viasatexplore.cz Upoutávka

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře