Austrálie: Země za hranicemi času (recenze Blu-ray)

vydáno 28. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Antarctica: An Adventure of a Different Nature, Australia: Land Beyond Time, Austrálie: Země za hranicemi času, Baraka, Baraka - Odysea země, Blu-ray, dokument, Dolby Digital, film, IMAX, MPEG-2

Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002)

Fandové přírodopisných dokumentů, natáčených pro velkoformátová kina IMAX, u nás mají celkem štěstí – pražský IMAX jich má v nabídce vždy několik. Jedná se v naprosté většině o nejnovější 3D filmy, plně využívající potenciálu výjimečné technologie. Existuje ale celá řada IMAX dokumentů, které 3D nejsou a přesto (nebo možná právě proto) stojí za shlédnutí.

To teď může být díky Blu-ray zážitkem i v domácích podmínkách. Samozřejmě, asi jen málokdo má doma dvaadvacetimetrové plátno (pokud ano, tak se nám určitě ozvěte); Full HD rozlišení je ale bezproblémově použitelné i pro tu největší úhlopříčku, kterou lze dnes nalézt v moderním domácím kině a na které by se na DVD už nedalo dívat.

Dokumenty, zachycující reálný svět bez digitálních triků a obrazových vylepšení, jsou přitom tím nejvhodnějším materiálem pro dokázání (kupodivu) stále ještě diskutovaného tématu: vypadá Blu-ray ve srovnání s DVD opravdu o tolik lépe? Referenčním diskem je v tomto směru excelentní Baraka – Odysea země, ale i série přírodopisných dokumentů, původně určených právě pro IMAX, má hodně co nabídnou. Austrálie: Země za hranicemi času je prvním IMAX dokumentem, kterému se podíváme na zoubek.

Unikátní IMAX kamery se už podívaly na hodně zajímavých míst: do mořských hlubin, za polární kruh, do deštných pralesů, k úpatím i na vrcholky nejvyšších hor, vysoko nad oblaka a dokonce až do vesmíru. Co zajímavého by pro tak mlsné „oko“ mohla představovat právě Austrálie, nejsušší a nejplošší kontinent s převahou pouští a polopouští?

Na to se rozhodl odpovědět režisér a producent David Flatman, samozřejmě ne jako první ani poslední. V IMAXovsky typicky nedlouhém (cca 42 minut) dokumentu Austrálie: Země za hranicemi času se přitom soustředí pouze na faunu a flóru, až na jednu jedinou výjimku v něm není ani stopa po jakékoliv známce civilizace – včetně původních obyvatel. Ovšem právě fauna a flóra představuje na Austrálii jako kontinentu to nejzajímavější.

Díky dlouhému geografickému odloučení je mnoho australských organismů zcela unikátních: rostliny vzdorují ohni i suchu, klokani se rodí bez zadních nohou, koaly nepotřebují pít a živí se jedovatými blahovičníky, obrovští varani jsou imunní vůči hadímu jedu a schopní zabít cokoliv včetně člověka, jedovaté ropuchy přečkávají dlouhá období sucha pod zemí ve stavu mrtvolné ztuhlost a čekají na vodu…

Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002)

S tím vším – a samozřejmě i s ptakopyskem, ježurou, pelikány, medovými mravenci a psy dingo – nás v příjemně plynoucím dokumentu seznámí hlasem Alexe Scotta komentář. Ten je obsažný právě tolik, aby sdělil potřebné informace, ale nezačal nudit a ponechal dostatek prostoru pro mluveným slovem nerušené pozorování fascinující přírody.

Stranou samozřejmě nezůstaly ani klimatické podmínky, které jsou v Austrálii poměrně zásadním faktorem, ovlivňujícím celý kontinent. Mezi nejpůsobivější záběry tak patří časosběrný průběh počátku divoké bouře nebo podobným způsobem zachycená oblaka mlhy, plazící se přes vrchol posvátného obřího monolitu Uluru.

Dvaačtyřicet minut, během kterých se dokument Austrálie: Země za hranicemi času snaží oslovit diváka, uteče velmi rychle, až je to trochu škoda. Návrat do reality všedního dne trochu zabolí, ale taková už je daň za vymoženosti moderní civilizace… S producentem Davidem Flatmanem se ale brzy setkáme u jeho dalšího IMAX filmu na Blu-ray, kterým je Antarctica: An Adventure of a Different Nature.

Technické provedení

Jakožto film určený pro IMAX kina byl dokument Austrálie: Země za hranicemi času natáčen na 65 mm negativ (a potom přepsán na 70 mm pozitivní kopii, ale to není podstatné). To samo o sobě zajišťuje kvalitní zdrojový materiál pro digitální přepis, který je v případě všech IMAX filmů tradičně na velmi vysoké úrovni.

Svou roli v tomto konkrétním případě samozřejmě sehrály mírně nestandardní podmínky, za kterých natáčení probíhalo, takže se najde několik záběrů, které jsou o něco horší než všechny ostatní (více šumu, méně ostrosti atd.), ale není jich mnoho a rozdíl není propastný. Obraz samotný je na Blu-ray ve formátu MPEG-2.

Kontinent plný pouští nabízí překvapivě pestrou paletu barev, které jsou věrně podány – včetně mnoha a mnoha odstínů šedé, hnědé, pískové, vysušeně žluté a špinavě kalné. Panoramatické a letecké záběry jsou plné detailů, které by ve standardním rozlišení neměly šanci být vůbec vidět, to samé ale samozřejmě platí i o záběrech z blízkosti, kdy na zvířatech vynikne skutečně každý chloupek, bodlina či šupina.

Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002)

O zvukové složce disku toho nelze příliš říct. K dispozici je anglická a česká Dolby Digital 5.1 stopa (ovšem pozor, české titulky naopak chybí!), která kromě komentáře obsahuje už jen nepříliš výraznou hudbu a nějaké ty přírodní ambientní plochy, vše příjemně rozmístěné do prostoru.

Na „obyčejný“ DD zvuk to ale rozhodně není špatné, zvlášť když o sobě dá australská příroda trochu vědět – takový padající vodopád, bouřkový hrom nebo statisícová kolonie pelikánů to dokáží pořádně rozbalit a na disku to je stoprocentně slyšet.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším katalogu Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Austrálie: Země za hranicemi času.

Bonusy

Na jednovrstvý 25 GB disk se kromě samotného filmu vešly ještě tři bonusy, z nichž minimálně dva jsou značně diskutabilní a všechny se prezentují pouze ve standardním rozlišení.

První z nich je takzvaný B-Roll, tedy přesně 145 vteřin nepoužitých materiálů. Na nich je zajímavé hlavně to, že jsou k nerozeznání podobné těm záběrům, které v dokumentu použity byly… Z ještě divnějšího ranku je opět asi dvě a půl minuty dlouhý „komentář režiséra“, který si kolem sebe uvozovky skutečně zaslouží. Jedná se totiž o neobratně vystřižený fragment z filmu o filmu, který se ovšem na disku také nachází.

Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002) Austrálie: Země za hranicemi času (Australia: Land Beyond Time, 2002)

22 minut dlouhý dokument o natáčení dokumentu tedy tvoří třetí bonusový materiál a jako jediný je také tohoto označení hoden. Režisér a producent David Flatman v něm objasňuje jak některé technické aspekty (například jak co nejlépe přišněrovat kameramana s velkou a těžkou IMAX kamerou k letadlu), tak problémy s natáčením v nehostinných podmínkách a samozřejmě také pohnutky, které ho vedly k natočení právě takového dokumentu.

Protože jsou ve všech bonusech hojně používány záběry z „hlavního“ dokumentu, ovšem ve standardním DVD rozlišení, není problém si při pohledu na ně uvědomit, jak moc velký má v obrazovém směru Blu-ray náskok.

Verdikt? Obrazově velkorysé zachycení fascinujícího kontinentu dokáže při troše štěstí aspoň trochu zaujmout snad každého, kdo není úplný ignorant; největší radost ale samozřejmě udělá v úvodu zmiňovaným příznivcům populárně vzdělávacích dokumentů, kteří tento typ filmů sami aktivně vyhledávají. Těm bych vzkázal: pokud ještě nemáte Blu-ray přehrávač a Full HD televizi nebo projektor, tak to honem rychle napravte!

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Austrálie: Země za hranicemi času k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Austrálie: Země za hranicemi času (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Červenec 2009 - 7:00

Obrázek uživatele Anonym

Na disku je posunuty dabing, pritom ruchy jsou v poradku, jen ten dialog je spatne namixovany. Mluvi se o nejakem zvireti a pritom uz se ukazuje dalsi. Toho si asi recenzent nevsiml. Vyhozene penize. Za disk, recenzenta atd.

Re: Austrálie: Země za hranicemi času (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 29. Červenec 2009 - 8:54

Obrázek uživatele d.f.h

Ne, toho si recenzent skutečně nevšiml. O českém dabingu se zmiňuje pouze v jedné větě, moc ho totiž nezajímá (nikdy). Aspoň vidíte, vy dabingáři, jak na tom jste mizerně.

Každopádně díky za doplnění.

Re: Austrálie: Země za hranicemi času (recenze Blu-ray)

Vložil Stíhačka (bez ověření), 29. Červenec 2009 - 15:08

Obrázek uživatele Stíhačka

:)))