Asijské bojové umění čtyřikrát na Blu-ray

vydáno 29. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blu-ray, Disney, Drunken Master II, film, Hero, Hrdina, Iron Monkey, Jui kuen II, Legenda o opilém Mistrovi, Miramax, MPEG-4 AVC, Samuraj, Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau, The Legend of Drunken Master, The Ultimate Force Of Four, Tygr a drak, Ying xiong, Zatôichi

The Ultimate Force Of Four (2009)

Studio Walt Disney připravuje na 15. srpna Blu-ray kolekci čtyř filmů, které spojuje jak téma asijských bojových umění (samozřejmě ve filmovém slova smyslu), tak celkově východní původ – Japonsko, Čína a Hongkong. Na své si přijdou příznivci Yuen Woo-pinga, Takeshi Kitana, Jackie Chana i Yimou Zhanga, chybět jaksi samozřejmě nebude ani Jet Li.

Čtveřici stylově a nepochybně i divácky výrazně odlišných filmů bude tvořit Hrdina (Ying xiong / Hero, FDb.cz), Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau (Iron Monkey), Samuraj (Zatôichi / Zatoichi, FDb.cz) a Legenda o opilém Mistrovi (Jui kuen II / The Legend of Drunken Master, FDb.cz). Každý z filmů bude dostupný i jako samostatný Blu-ray disk, ovšem za skutečně nekřesťanských $45. Celý box s názvem The Ultimate Force Of Four přitom bude stát $110, což už je celkem snesitelné.

Všechny filmy budou mít na Blu-ray podobnou technickou i bonusovou výbavu: MPEG-4 AVC video, bezeztrátové audio a minimálně jeden zajímavý audiokomentář a rozhovor (například v případě Hrdiny a Iron Monkey s Quentinem Tarantinem). Nejvybavenější je v tomto směru Hrdina, který nabídne také storyboard, studii realizace bojových scén a další drobnosti, které potěší.

Rozhodně ale nepotěší, že Blu-ray vydání studia Disney (resp. v tomto případě jeho divize Miramax) bývají z větší části regionálně kódovaná. Výše uvedené informace se přitom vztahují k americkému vydání boxu The Ultimate Force Of Four, evropská verze zatím nebyla ohlášena (nicméně Samuraj je už v Evropě dostupný ve formě samostatného vydání distributora Artificial Eye), takže je bohužel možné, že si tuto čtveřici filmů na našich přehrávačích prostě nepustíme. Také s případnou českou jazykovou podporu lze nepříliš jistě počítat pouze na vydání pro region B (Evropa).

Hrdina (Ying xiong / Hero, 2002) Samuraj (Zatôichi / Zatoichi, 2003) Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau (Iron Monkey, 1993) Legenda o opilém Mistrovi (Jui kuen II / The Legend of Drunken Master, 1994)

Hrdina (2002)

Rozpočet historického válečného velkofilmu Hrdina několikrát překročil prostředky vložené do oscarového filmu Tygr a drak. Režisérem filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medvěda a ceny BAFTA, třikrát nominovaný na Zlatou Palmu – Zhang Yimou. Hereckými hvězdami jsou Ziyi Zhang (která zazářila v již zmiňovaném filmu Tygr a drak) a Jet Li (Romeo musí zemřít).

Děj se odehrává před 2000 lety za vlády dynastie Qin a vypráví příběh hrdinného válečníka a ochránce krále, před kterým stojí obrovský úkol – sjednotit Čínu a krále tak učinit Imperátorem. Producenti při natáčení spolupracovali s čínskou armádou a tak mohly vzniknout jedny z nejefektnějších scén dějin historického válečného filmu.

Tvůrci zvedli laťku pořádně vysoko.

Hrdina (Ying xiong / Hero, 2002)

Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau (1993)

Železný Opičák je ve svém městě něco jako Robin Hood – bohatým bere a chudým dává. Wong Kei-Ying se dostane do rvačky se zloději, kteří se ho snažili okrást. Vojáci si toho všimnou a je zatčen spolu s mnoha občany, kteří jsou podezřelí z toho, že se vydávají za Opičáka. Wong Kei-Ying slíbí pomoc při dopadení lupiče. Jeho podmínkou je, že propustí ostatní lidi. Bohužel jeho syna si tam nechají jako záruku, aby jim spolu neutekli.

Siunin Wong Fei-hung tsi titmalau (Iron Monkey, 1993)

Samuraj (2003)

Kultovní japonský filmař Takeshi Kitano, který se proslavil především snímky z prostředí japonské mafie jakuzy, si tentokrát vyzkoušel tradiční japonský žánr samurajského filmu. O tom, že se mu tento odskok velmi podařil, svědčí i Stříbrný lev, kterého Kitano získal za nejlepší režii na benátském festivalu v roce 2003 (tam kromě toho obdržel Samuraj také cenu diváků).

Kitano originálním způsobem využil původně literární postavu slepého maséra a hráče v kostky, ve skutečnosti však nepřemožitelného samuraje Zatoičiho. Tento hrdina se objevil od šedesátých let minulého století do současnosti ve dvaceti šesti filmech a ve stovce televizních epizod.

V akčním historickém snímku Samuraj využil Kitano půdorys samurajského příběhu, v němž zpravidla osamělý hrdina bojuje proti přesile za své pojetí cti, práva a spravedlnosti. Ozvláštnil však vyprávění četnými novotami, humorem a především nečekaným spádem a dynamikou.

Příprava snímku trvala deset let, přičemž ze 108 natočených bojových scén jich ve filmu zůstalo údajně jen 34. Pod svým oblíbeným pseudonymem „Beat Takeshi“ ztělesnil sám Takeshi Kitano titulní postavu.

Samuraj (Zatôichi / Zatoichi, 2003)

Legenda o opilém mistrovi (1994)

Píše se rok 1913 a mladý Wong Fei-hung, který je na obchodní cestě s otcem, se dostane do bitky s bandou zlodějů, kteří ukradli jejich draze nakoupený ženšen. Místo svého zboží se však stane majitelem vzácné císařské nefritové pečetě, kterou se Britové s pomocí najatých čínských lupičů a pašeráků pokoušeli společně s dalšími vzácnými artefakty propašovat z Číny.

Legenda o opilém Mistrovi (Jui kuen II / The Legend of Drunken Master, 1994)

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře