Apple chce údajně koupit streamovací službu Tidal

vydáno 14. 7. 2016 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Hi-Fi audio

Tagy: akvizice, Apple Music, streaming, Tidal

Apple údajně v současné době jedná o tom, že by koupil streamovací službu Tidal. Ačkoliv z toho nakonec nemusí nic být a veškeré spekulace mohou být jen dobře mířeným marketingem, byla by to v případě realizace poměrně dobrá věc.

 Tidal Tidal

Podle portálu Stereophile totiž přesně něco takového svět potřebuje – ze strany Applu by šlo o inteligentní krok, z něhož by těžili muzikanti i posluchači a navíc by to podpořilo trh s high-endovými audio zařízeními.

Jestliže Apple koupí Tidal, dojde k jednomu ze dvou scénářů: 1) Tidal bude pohlcen Apple Music, který se ale dočká prémiové verze; 2) Tidal bude i nadále samostatný a obě služby budou orientovány na své dosavadní trhy. Stereophile však tvrdí, že pravděpodobnější je spíše scénář první. Možným hlavním cílem Applu je pak eliminovat hlavní konkurenci, kterou je Spotify.

V obou výše uvedených případech ovšem dojde k tomu, že předplatitelé budou mít přístup k většímu množství hudby. Někteří velcí popoví interpreti totiž mají (měli) exkluzivní smlouvu buďto s Tidalem (Prince, Kanye West, Beyoncé, Madonna a další) nebo s Apple Music (třeba Taylor Swiftová).

Díky transparentnímu obchodnímu modelu Tidalu pak interpreti mohou více vydělat a navíc Tidal dává autorům vyšší procento z poplatků posluchačů než jiné streamovací služby, například již zmíněné Spotify. Tidal navíc nenabízí bezplatnou (byť reklamami dotovanou) verzi, ale vše je placené s tím, že posluchači dostávají „něco navíc.“ Tento obchodní model by Apple mohl ve svém vlastním zájmu zachovat.

Odhadem Stereophile pak je, že tím, že se do mainstreamu dostává kvalitní zvuk, může polepšit taky high-endový audio segment, neboť je pravděpodobné, že velká část audiofilů si Tidal předplatila kvůli streamingu v CD kvalitě. Audiofilové sice nikdy nebudou majoritním „živočišným druhem,“ na druhou stranu díky Tidalu si část veřejnosti může zvyknout na vyšší laťku pro standard „Hi-Fi“ a díky tomu se začít poohlížet po vybavení, které by jim tento standard bylo schopno dodat.

Zdroj: Stereophile

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře