Animovaný Pán prstenů se předvede na Blu-ray

vydáno 13. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Dolby TrueHD, film, Oheň a led, Pán Prstenů, The Lord Of The Rings, VC-1, Warner Bros.

Pán prstenů (The Lord Of The Rings, 1978)

O tom, že Blu-ray vydání trilogie Pán prstenů bude trhákem letošního roku, není důvod pochybovat. Protože 6. dubna vychází ve vysokém rozlišení pouze kinoverze a celá řada diváků si raději počká na pozdější edici prodloužených sestřihů, rozhodlo se studio Warner vytáhnout „eso“ z rukávu. Víte, že existuje animovaná verze Pána prstenů?

Ano, je to tak. Letos je to už více než 30 let, co spatřila světlo světa animovaná adaptace první poloviny Tolkienovy trilogie. Pán prstenů (The Lord Of The Rings, FDb.cz) vznikl v roce 1978 pod režijním vedením slavného Ralpha Bakshiho, jehož filmy jsou proslulé použitím vizuálně jedinečné a nesmírně pracné techniky rotoskopické animace.

TIP: Na Blu-ray už v regionu A (USA) jeden film Ralpha Bakshiho vyšel – fantasy Oheň a led rozhodně stojí za shlédnutí!

Animovaný Pán prstenů byl sice technicky dokonalý (na svou dobu) a také finančně relativně úspěšný, dočkal se ale kritiky ze strany fanoušků knižní předlohy, které Bakshiho filmová adaptace příliš nenadchla. Celkově se ovšem jedná o výjimečné dílo světové kinematografie, a to nejen v kontextu žánru fantasy.

Není se tedy čemu divit, že se studio Warner rozhodlo tento skvost oprášit a v pravý čas ho poslat do světa vysokého rozlišení. Stane se tak kupodivu opět 6. dubna, tedy v ten samý den, kdy na Blu-ray vychází v úvodu zmiňovaná trilogie Pán prstenů režiséra Petera Jacksona. Zcela jistě můžeme očekávat i kombinované packy, kterými se budou e-shopy snažit zaujmout lačné zákazníky.

O technických specifikacích toho zatím příliš nevíme, jistý je ale Dolby TrueHD 5.1 zvuk a obraz bude nade vší pochybnost ve formátu VC-1, samotný přepis by měl být nově remasterovaný. Příznivce této animované verze jistě potěší i dokument Through the Darkness: The Ralph Bakshi Vision for The Lord of the Rings, který bude tvořit jeden z bonusových materiálů.

Studio Warner svá Blu-ray vydání regionálně nekóduje, animovaný Pán prstenů z regionu A (USA) tedy půjde přehrát i u nás v Evropě. Jestli bude k dispozici i verze pro region B (Evropa), která by čistě teoreticky mohla obsahovat českou jazykovou výbavu, to je jako obvykle ve hvězdách. Hraná trilogie Pán prstenů má češtinu jistou, takže možná…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře