Aladin (recenze Blu-ray)

vydáno 8. 4. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Aladdin, Aladin, Blu-ray, film, recenze

Aladin (Aladdin, 1992) (Blu-ray)

Většina disneyovek přichází na tuzemský trh až poté, co titul vyjde v zámoří, a my tudíž víme, že si na něm dalo studio záležet. Aladin však jako jeden z mála filmů Mickey Mouseova studia přichází nejprve na evropský trh, čímž můžeme mít po delší době pocit určité exkluzivity. V tomto případě navíc povedené, protože Aladin dokazuje, že klasické disneyho animáky jednoduše nestárnou.

Při sledování bonusů se člověk musí zákonitě usmívat. Když totiž tvůrci vypráví o problémech v průběhu produkce, předělávání scénáře během osmi dní a nekonečném dokreslování storyboardů, zdá se skoro až neuvěřitelné, že žádný z produkčních trablů v průběhu sledování filmu nezaznamenáte.

Aladin naopak působí konzistentně jako jakákoliv jiná klasická disneyovka typu Lví král, Sněhurka a sedm trpaslíků či Kráska a zvíře. Animace je jednoduše brilantní, jednotlivé scény umně pracují s motivy a především hýří tolika nápady, že se vám z nich skoro až zatočí hlava.

Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

V dnešní době, kdy se mnohé animáky zmohou na deset povedených vtipů na 90 minut stopáže, je sledování Aladina jako výlet do jiného světa, v němž není na nudnou vatu prostor. Děj se neustále žene kupředu a je protnut vizuálním či ústním humorem v podstatě několikrát do minuty. Především Robin Williams se v roli Džina vyřádil zjevně do sytosti, když ze sebe sype jednu podařenou repliku za druhou, přičemž mu animátoři chystají vtipné transformace doslova na běžícím pásu.

Disney sympatické postavy vždy uměl a Aladin není výjimkou. K chudému zlodějíčkovi takřka okamžitě přimknete, létající koberec, opičáka Abua a dokonce i uřvaného opeřence Iaga si zamilujete, a celým dobrodružstvím o magické lampě, proradném Jafarovi a lásce, která hory přenáší, projedete jako rozžhavený nůž vychlazeným máslem, po jehož ochutnání vám zůstane v ústech chuť kvalitního výrobku, podtrženého bezmála geniální hudbou Alana Menkena.

Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992)

Ta totiž patří bez diskuze do zlatého fondu filmových soundtracků a obsahuje tolik nápaditých kompozic a líbivých melodií, že musí celá řada dnešních hudebníků jen závistivě civět, co dokázal jeden člověk naprat do „pouhého“ animáku, jenž navíc nevyužívá písně jen jako zábavný doplněk, nýbrž jako regulérní součást filmového narativu. Zkrátka a dobře, tenhle film musíte mít doma stůj co stůj. A je úplně jedno, jestli jste v pubertě, končíte vysokou, procházíte krizí středního věku, anebo hlídáte vnoučata.

Technické provedení

Disneyho animáky si na Blu-ray vybudovaly pověst audiovizuálních hostin a nic se nemění ani v případě Aladina, který vypadá a zní jednoduše skvostně.

Samozřejmě můžete filmu vyčítat některé nedotažené tahy tužkou, jež v dnešních animovaných hitech nenajdete, těžko však tento technický „nedostatek“ vyčítat přepisu, který jen věrně reprodukuje časy, kdy animované filmy nevznikaly v počítačích, ale na obřích štosech papíru.

Linie jsou navíc nádherně černé, barevně je film za všech okolností silný v kramflecích (především Aladinův příjezd do paláce nebo sekvence v jeskyni jsou vizuálně úchvatné) a i přes 2D animaci působí plasticky. Pochvalu si pak disk zaslouží i za absenci zrna, šumu či známek komprese, a zajisté i za povedený zvukový track.

Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992)

Aladin dorazil na Blu-ray s anglickým DTS-HD MA 5.1, jemuž nelze vytknout absolutně nic. Zvuk je čistý, vyvážený a v akčních momentech a muzikálových výstupech navíc i velice hutný a prostorový. Ruchů zase tolik není a surroundy spíš jen mírně probublávají, nicméně atmosféru tahle stopa dovede vykouzlit perfektní. Což ostatně platí i pro povedený český dabing (Dolby Digital 5.1).

Bonusy

Zatímco v technických kategoriích Disney povětšinou válí, u bonusů nás často zklamává. Naštěstí to není případ Aladina, jenž dostal do vínku solidní nášup materiálů (otitulkovaných), jejichž zhlédnutí vám zabere dobré dvě hodiny.

Hlavní atrakcí je přes 90 minut dlouhý dokument o výrobě filmu, jenž vás provede díky rozhovorům a pohledům do zákulisí skrze kompletní přípravu filmu, včetně některých kritických okamžiků, kdy to s arabským zlodějem nevypadalo vůbec dobře. Je to hbité, informačně bohaté a především poučné a zábavné. Pokud se chcete o filmu dozvědět víc, stačí vsadit na audiokomentář tvůrců, kteří se rádi podělí o další historky ze zákulisí a zajímavá fakta.

Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992) Aladin (1992)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zbytek bonusů je sice už jen milým doplňkem, ale přesto byste si je minimálně jednou měli pustit. Platí to hlavně pro Menkenovy nevyužité písně a vystřižené scény, jež jsou dané dohromady pouze pomocí storyboardů.

Naopak videoklipy k nejznámějším písním z filmu je často obtížné dokoukat už poprvé a fíčura „Zpívejte s filmem“ není žádné zajímavé karaoke pro děcka, nýbrž celý film, během něhož jsou spolu s českým dabingem zapnuté i české titulky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Aladin (recenze Blu-ray)

Vložil ERT (bez ověření), 8. Duben 2013 - 15:45

Obrázek uživatele ERT

To opravdu vyšel až teď?

Stažený hok mám několik let. Asi ted TVrip, ale božskej i zvukem:)