Akta X: Film (recenze Blu-ray)

vydáno 11. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: 20th Century Fox, Akta X, Akta X: Chci uvěřit, Akta X: Film, Blu-ray, BonusView, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, The X-Files, The X-Files: Fight the Future, The X-Files: I Want to Believe

Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998)

Seriál Akta X patřil v devadesátých letech k tomu nejlepšímu z televizní produkce. Charismatický agent FBI Fox „Spooky“ Mulder (David Duchovny) se specializací na nevyřešené mysteriozní případy a jeho věčně skeptická kolegyně Dana Scully (Gillian Anderson) se těšili celosvětové divácké oblibě.

Seriál dalece přesáhl své vlastní hranice – vznikla celá řada knih, komiksů, trochu nedoceněná počítačová hra, postavy si „zahrály“ v jedné epizodě animáku Simpsonovi, objevila se také celá řada parodií i vážně míněných napodobenin (ačkoliv samotná Akta X nebyla ve své podstatě nijak originální). Akta X to také dvakrát dotáhla až na filmové plátno.

Zatímco druhý film Akta X: Chci uvěřit vznikl až šest let po ukončení seriálu a představuje rozpačitě přijatou definitivní tečku, k jejímuž shlédnutí není nutné znát nic z velmi rozsáhlého „vesmíru“ Akt X, první film vstoupil do kin mezi vysíláním páté a šesté sezóny a tvoří jejich přirozenou dějovou spojnici. Díky tomu sice klade daleko větší nároky na orientaci diváka v postavách seriálu a předchozích událostech, to ale početní fanoušci v roce 1998 považovali za samozřejmé.

Pokud by se přesto někdo divil, proč agenti Mulder a Scully na začátku filmu prohledávají v Dallasu federální budovu a nacházejí časovanou bombu, bude nutné mu tento fakt osvětlit: v poslední epizodě páté sezóny seriálu (The End) sabotér vypálil Mulderovu kancelář se všemi materiály, oddělení Akta X bylo v rámci FBI zrušeno a oba agenti převeleni do oddělení vyšetřování domácího terorismu.

Nalezená bomba nakonec za podivných okolností vybuchne, zničí velkou část budovy a přivede Muldera a Scully na stopu vládní konspirace, kterou se budou během následujících dvou hodin snažit rozkrýt. Nebude chybět nic z tradičních atributů takzvaných mytologických epizod seriálu – tedy epizod, které jsou roztroušeny po všech sezónách, tvoří jakousi globální zápletku, navazují na sebe a tvoří nosnou kostru Akt X.

Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998)

Setkáme se tedy s tématem mimozemské kolonizace, vládních experimentů s biologickými viry, s tajnou vládou a únosy, objeví se i oblíbený „černý olej“ a samozřejmě Muž s cigaretou. Na první pohled komplikovaná zápletka, začínající 35 tisíc let před naším letopočtem, vyvrcholí v hlubinách současné Antarktidy způsobem, který musel všem pravidelným divákům seriálu vyrazit dech.

Konec filmu ovšem neznamená konec jeho děje. Bezprostředně na něj totiž navazuje první, mytologická epizoda šesté sezóny seriálu Akta X s příznačným názvem The Beginning. Teprve v ní vlastně dojde k definitivnímu rozuzlení, které zároveň připraví půdu pro nosný děj všech zbývajících sezón. Akta X: Film je tak vlastně svým způsobem unikátem, protože se svým mateřským seriálem tvoří nedílný celek – jeden bez druhého nemají význam.

Technické provedení

Obraz je tentokrát více než jindy nutné hodnotit ze dvou hledisek: z technického a filmového. Čistě technicky je obrazový MPEG-4 AVC přepis v podstatě dokonalý v tom smyslu, že podává samotný film v jeho skutečné podobě. Na Blu-ray jsou sice ihned vidět obrazové a strukturální detaily, které na DVD vydání nebylo možné zaregistrovat, takových záběrů ale není příliš – to ovšem způsobuje naturel záběrů a převažující množství nočních nebo skutečně temných scén.

Výrazné filmové zrno občas doplní viditelný šum, hlavně v případě exteriérů, díky čemuž vypadá obraz skutečně syrově a nepřikrášleně (včetně několika drobných vad filmového pásu). Někdo by možná od deset let starého filmu čekal o třídu lepší obraz, faktem ale je, že tento přepis dokonale zapadá do atmosféry celého seriálu a v neposlední řadě se na něj velmi příjemně dívá.

Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998)

V této souvislosti velmi příjemně překvapí DTS-HD Master Audio 5.1 zvuková stopa, jejíž mix je bez přehánění fantastický. Akta X: Film sice nejsou vyloženě akčním snímkem, pokud už ale na nějakou tu akci dojde (úvodní souboj, honička helikoptér, závěr), můžete zažít až šok – zbylou většinu totiž tvoří především dialogy, takže je kontrast skutečně velmi patrný.

Celý film je ostatně ozvučen velmi precizně, se spoustou v prostoru perfektně umístěných ruchů, efektů a samozřejmě nezbytné hudby na pozadí (Mark Snow, dvorní skladatel X-Files). Radost poslouchat! České titulky jsou přítomny, dabing nikoliv.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Akta X: Film.

Bonusy

Studio Fox vydalo na Blu-ray oba Akta X filmy najednou, jsou si tedy ve spoustě věcí podobné, například mají shodné menu a navigační prvky. Společná jim je také bohatá bonusová výbava (která v případě druhého snímku Akta X: Chci uvěřit tvoří v podstatě nejhodnotnější obsah celého disku).

Akta X: Film se mohou pochlubit BonusView videokomentářem, který lze v průběhu filmu pohodlně aktivovat zeleným tlačítkem dálkového ovladače. Stvořitel seriálu Chris Carter, režisér Rob Bowman, scénárista Frank Spotnitz a producent Daniel Sackheim komentují děj zajímavými poznámkami jednak ohledně samotného vzniku a natáčení, velice často ale odkazují také k předchozím seriálovým epizodám.

Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998) Akta X: Film (X-Files, The: Fight the Future, 1998)

Modré tlačítko dálkového ovladače aktivuje Behind The Camera mód, kdy je děj filmu v určitém okamžiku přerušen a formou krátké vsuvky (tedy žádný obraz v obraze) je přehrán související pohled do zákulisí. Není to příliš praktické, celý takto „rozsekaný“ dokument je ale naštěstí možné shlédnout i mimo film v jednom celku. Pod žlutým tlačítkem se jako grafika přes obraz čas od času objeví ukázky ze storyboardu nebo různé koncepční nákresy scén.

Tím sice interaktivní výbava Blu-ray disku končí, stále ještě zbývá HD dokument Blackwood: The Making of The X-Files: Fight the Future, kratší HD dokumenty o vizuálních efektech a ozvučení, jedna alternativní klíčová scéna, trailery, galerie a také původní audiokomentář z DVD verze. Určitým bonusem je vedle tradiční kinoverze také přítomnost režisérského sestřihu, neznalý divák ale přidané nebo upravené scény ani nezaregistruje.

Verdikt? Váš vztah k tomuto Blu-ray disku se bude odvíjet čistě podle „nakaženosti“ seriálem. Pokud vás nezaujal, film vás také nezaujme a chtít ho nebudete. Pokud se vám seriál líbil, film pro vás možná bude představovat jen jednu jeho hodně dlouhou epizodu a na Blu-ray si ho spíš nepořídíte. Ale pokud jste X-Files fanatik, tak už máte Akta X: Film na Blu-ray dávno doma, pouštíte si ho každý večer a všechny bonusy znáte nazpaměť. Jako já…

DVDobchod.cz - logo

Mysteriózní thriller Akta X: Film k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Akta X: Film (recenze Blu-ray)

Vložil Mishka (bez ověření), 5. Srpen 2013 - 22:32

Obrázek uživatele Mishka

Můžete mi prosím poradit, kde se dá toto Dvd s Akta x: Film pořídit u nás na Bluray aspoň s CZ titulky? Děkuji moc za Vaši odpověď.

Re: Akta X: Film (recenze Blu-ray)

Vložil tomasg (bez ověření), 6. Srpen 2013 - 10:32

Obrázek uživatele tomasg

Bluray s ceskymi titulky jsem sehnal ve Spanelsku, u nas asi nejni.

Re: Akta X: Film (recenze Blu-ray)

Vložil Mishka (bez ověření), 8. Srpen 2013 - 11:53

Obrázek uživatele Mishka

Mohla bych te poprosit o odkaz? Rada bych si tuto verzi koupila do sve sbirky! Dekuji moc.