96 hodin: Zúčtování (mini recenze Blu-ray)

vydáno 6. 7. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: 96 hodin: Zúčtování, Blu-ray, film, recenze, Tak3n, Taken 3

96 hodin: Zúčtování (Taken 3, 2014) (Blu-ray)

Bryan Mills je zpátky. Opět. Ale tentokrát v trochu jiné roli, než na kterou jsme zvyklí. Luc Besson a režisér Olivier Megaton se rozhodli s 96 hodinami uhnout jiným směrem, a tak tentokrát nikoho neunáší, ale dělají z Liama Neesona lovnou zvěř. To se sice záhy obrátí, neboť Mills je až příliš velký filmový drsňák na to, aby se nechal nahánět jako Fordův Uprchlík. Přesto je lehký žánrový manévr vítaný.

Bohužel je to ale jeden z mála kladů závěrečného dílu trilogie. Luc Besson je totiž jako scenárista neskutečný lenoch a stejně jako u druhého dílu i zde jede na autopilota. Od začátku je tudíž příliš okaté, kdo vlastně tahá za nitky a kdo na Millse nachystal past v podobě mrtvé manželky. Nikdo se nesnaží zpochybňovat Millsovo klaďáctví. Policisté působí jako úplní tupouni. A zvraty jsou předvídatelné na kilometry daleko i bez nutnosti mít žánrově nakoukáno.

V akci pak Megaton předvádí svou roztřepanou a především epilepticky sestříhanou klasiku, jež je silně dezorientující a ubírá filmu na poměrně zásadní složce přehlednosti v prostoru. V zásadě tak koukáte na jakousi skrumáž akčních záběrů, jež však nemá ani hlavu, ani patu. Obávám se ale, že problém nemusí být jen v režisérovi, neboť minimálně na bitce na benzínce je dobře vidět, že Neeson už možná na velké lámačky nestačí. Což v kombinaci se silně vyměklým násilím oproti předchozím dílům dělá z 96 hodin: Zúčtování koukatelnou, ale vesměs smutnou rozlučku za Neesovým speciálním agentem.

96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Závan starých dobrých časů. 96 hodin: Zúčtování se natáčel na tradiční 35mm kamery a na výsledku je to znát. Někomu určitě nebude vonět zvýšené množství zrna. Mě však tenhle old-schoolový prvek v záplavě digitálně vyleštěných produkcí potěšil, neboť filmu dodává příjemný starosvětský feeling.

Barevně je obraz lehce přesaturovaný, takže tělovky, ani jiné barvy nejsou úplně realistické, to je však záměr tvůrců. Ostatní atributy jako ostrost, kontrast, kvalita černé či kresba ve stínech jsou rovněž v naprostém pořádku.

96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015) 96 hodin: Zúčtování (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zvukově se 96 hodin i napotřetí předvádí ve vysoce nadprůměrné formě. Přestřelky, úprky, bitky jeden na jednoho. To vše zní s adekvátní dynamikou a důrazem na detaily. Dialogy neselhávají a burácející soundtrack nikdy nedovolí zaklimbat ani při sledování filmu v nočních hodinách. Jednoduše dobrá práce, která fandům nabídne vše, co chtějí.

Bonusy

Žádná velká sláva. Na disku jsou dva promo klipy, kompletní flashbacky odkrývající minulost jednoho ze záporáků, představovačka „Králičí nory“ a série krátkých filmů o filmu. Většina z toho je ale volně dostupná na internetu, takže kvůli bonusům si disk rozhodně nepořizujte. Ani kvůli přítomnosti českých titulků.

Filmgame.cz Blu-ray filmu 96 hodin: Zúčtování poskytla k recenzi distribuční společnost Magic Box. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře