96 hodin: Odplata (recenze Blu-ray)

vydáno 14. 3. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: 96 hodin, 96 hodin: Odplata, Blu-ray, film, recenze, Taken 2

96 hodin: Odplata (Taken 2, 2012) (Blu-ray)

Že je Liam Neeson drsňák, který dovede ustát sebehorší dialog a sebejistě láme ruce jako solí hlášky, ví každý od chvíle, co nakopl svoji kariéru v prvních 96 hodinách. Fantastickém akčňáku, v němž Frantíci v čele s Lucem Bessonem ukázali, že když zapojí mozkové závity, vyprodují přinejmenším průměrný scénář a za kameru dosadí člověka, který si rozumí s pojmy dynamická a přehledná akce, mohou se s přehledem vyrovnat tomu nejlepšímu z Hollywoodu.

Besson je však především byznysmen a jelikož 96 hodin vydělalo na západní straně Atlantiku balík, bylo jasné, že pokračování dřív nebo později přijde i s Neesonem, který od restartu kariéry dokáže hrát v čemkoli, co mu přispěje na nájem a kdy si může pěstovat svoje frajerské „můžo“ (Mezi vlky, Bitevní loď).

Otázkou bylo jen to, jestli se podaří i napodruhé sesmolit solidní scénář (nápad byl totiž jedničkou vytěžen maximálně) a za kameru postavit někoho, kdo ovládá akční stránku věci. Bohužel, obojí se Bessonovi nepovedlo.

96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zatímco jednička představila Bryana Millse jako bývalého agenta se špičkovým výcvikem v rámci rozumných mezí, dvojka už se s ničím nepáře. Neeson zvládne skoro nemožné a je připraven na absolutně jakoukoliv situaci. Dokonce dokáže odhadnout polohu z výbuchů granátu a pamatuje si lokace podle toho, jak a kdy auto zahne.

A není v tom sám. Od minule se zjevně potatila i jeho dcera, kterou Maggie Grace stále hraje s unylým výrazem „je mi dávno přes dvacet, ale tvářím se na patnáct“. Ta běhá po střechách Istanbulu odhazujíc granáty, zvládá bez větších problémů lézt po římsách jako Princ z Persie… jeden už jen čeká, kdy na své bývalé únosce vybalí trochu pravověrného kung-fu.

Příběh je pak samozřejmě postavený na hlavu a předvádí další neoriginální variaci na „revenge movie“, ve kterém dopředu víte, že kam Neeson přijde, tam budou ležet mrtvoly. Co bylo v prvním filmu svěží, to je ve dvojce dokonale nudné a předvídatelné. Včetně sugestivních mučících metod.

96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012)

Bylo by však nefér hodit vinu pouze na scenáristy, neboť svůj podíl nese i Olivier Megaton. Tenhle francouzský „dajrektr“ se jménem svádějícím k domněnkám o „příliš velkém fandovi Transformers“ naposledy odpálil do podprůměru slibně rozjetého Stathamova Kurýra, a evidentně se moc nepoučil.

Při automobilových honičkách chybí napětí (s totožným soundtrackem jako má Drive už jde téměř o parodii), pěstní souboje jsou stříhané tak rychle, že jen horko těžko stíháte, kdo koho zrovna praštil. A ačkoli přestřelky v zavšivených tureckých ubytovnách nevypadají úplně marně, chybí jim švih a nápady, jimiž se chlubil první díl.

A bez dobré akce bohužel koukatelný akční filmy nevykřešete, ani když máte před kamerou Liama, který kdyby vám zavolal na mobil a řekl něco o „speciální sadě dovedností“, pravděpodobně byste mu dali všechno co máte a přejeli na druhou stranu zeměkoule.

96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012)

Neeson je jako hlavní hrdina vážně k nezaplacení a člověk ho musí obdivovat už jen za to, s jakým přehledem dokáže hrát v sebevětším blábolu a netvářit se maximálně znuděně. V 96 hodinách: Odplatě se sice sem tam zatváří, že do trojky ho dostanou producenti leda bagrem (a pořádně naditým kufříkem peněz), ale přesto si své odvede jako obvykle se vztyčenou hlavou a maximálně profesionálně. Díky za to, jinak by byla Millsova druhá mise zralá na diváckou odplatu.

Technické provedení

Jestli 96 hodin někde dostojí slibům, je to v oblasti audiovizuálu. Obojí je totiž nadmíru povedené. Obraz nicméně zaujme víc.

Prosluněný Istanbul je hotová pastva pro oči a jelikož Blu-ray bez problémů prezentuje barvy jako ze žurnálu, občas film působí jako dokonalá reklama cestovní kanceláře.

Perfektní je tónování explozí, lokací, ale i pleťovek či kostýmů a rekvizit. Rovněž úroveň detailů je nadmíru vysoká, černá nijak zvlášť nebledne a stínokresba, popřípadě kontrast a prostorovost nikdy neselžou. Pravda, pár záběrů je jemnějších a hůře nasvícené interiéry disponují malinko větším množstvím zrna (točilo se na analog), ale to jsou jen drobné šmouhy na jinak podařeném disku.

Podařeném i co se týče zvuku. Český dabing je zoufalý (mix v DTS-HD MA 5.1 je technicky v pořádku) a dělá z filmu ještě útrpnější záležitost, anglický originál ovšem jede takřka dokonale. Sice vás možná překvapí, že se surroundy zapojují méně, než byste u akčního výplachu čekali a většina práce je na předních kanálech, výsledný dojem je ale stále pozitivní.

96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Přestřelky totiž mají šťávu, tepavý soundtrack nabízí dost materiálu pro hladovějící subwoofer a dialogy jsou krystaličtější než křišťál v ceně nadprůměrného platu úspěšného pražského obchodníka.

Po technické stránce tedy doporučuji, jen se dopředu ujistěte, že máte dostatečně zvrácené akční choutky. Jednička nabízí podobnou technickou kvalitu a navíc je to i dobrý film.

96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012) 96 hodin: Odplata (2012)

Bonusy

Bohužel žádné… ale černá krabička je fešná.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: 96 hodin: Odplata (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 15. Březen 2013 - 16:47

Obrázek uživatele Martin

Jedním slovem – zbytečnost. A přitom jednička byla skvělá.

Re: 96 hodin: Odplata (recenze Blu-ray)

Vložil Mirek (bez ověření), 15. Březen 2013 - 20:00

Obrázek uživatele Mirek

Plne souhlasim. Velke zklamani.

Re: 96 hodin: Odplata (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 16. Březen 2013 - 13:43

Obrázek uživatele marko

tiez suhlasim, dvoja bola velmi slaba nerealna a jednicka sa mi pacila viac, bola akcnejsia…