22 Jump Street (recenze Blu-ray)

vydáno 2. 2. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: 22 Jump Street, Blu-ray, film, recenze

22 Jump Street (2014) (Blu-ray)

Režiséři Phil Lord a Christopher Miller nepatří mezi tvůrce, kteří zůstávají u filmových sérií z vlastní pohodlnosti a kvůli snaze dostat za málo práce hodně peněz. Naopak rádi vyhledávají nové výzvy a pokud nemají k tématu co dodat, přesunou se o dům dál. Takto se například odtrhli od pokračování animáku Zataženo, občas trakaře, který bez jejich kreativního přínosu (film pouze produkovali) dopadl výrazně hůř než první díl. Po loňské premiéře a úspěchu Lego příběhu dali zase jasně najevo, že pokud se vrátí do světa dánských stavebnic, pak jedině jako scenáristé. Jediným pokračováním, do něhož se pustili takřka okamžitě po odklepnutí studiovými účetními, se tak stala komedie 22 Jump Street, kterou dle vlastních slov chtěli pojmout podobně jako Michael Bay pokračování svých Mizerů. To jest jako odvázanou jízdu, která si nebude brát servítky s žánrovými mantinely.

A opět se jim povedlo dostat do kin a potažmo i na disky s domácí zábavou snímek, který z všední hollywoodské rutiny trčí jako monument lidské nápaditosti. A to i přesto, že hlavní hrdinové Jenko a Schmidt i nadále zůstávají tupouny, které by seriózní policejní stanice vyhodila na dlažbu pět minut poté, co by se do jejich rukou dostaly policejní uniformy.

22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zatímco první Jump Street si utahoval z toho, jak stupidní je nápad nechávat třicátníky infiltrovat se na střední školu, druhý díl si utahuje především z hollywoodského konceptu větších, akčnějších a kvalitativně ne vždy lepších sequelů, v nichž se opakují úspěšné věci z minula, zatímco rozpočet filmu bobtná na zbytečnostech, které běžný divák ani nepostřehne.

Filmem se tak linou hlášky o tom, že Ice Cube dostal obří gáži za to, že oběma packalům bude opět dělat šéfa. Že nová policejní stanice vypadá jako „kostka ledu“ a přitom nejde o nic jiného než vyhozené peníze. A že si vedení stanice myslí, že když do projektu nalije více financí, získá lepší výsledky.

22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014)

Podobných pomrknutí jsou desítky a Lord s Millerem se nezastavují jen u zesměšňování přebujelých rozpočtů a nutnosti přeplácet herce do filmových pokračování. Několikrát se opřou i do recyklace zápletek („Stejná mise, stejný postup.“ „Udělejte to ÚPLNĚ stejně jako posledně.“ „Jednalo se o stejný případ jako na střední škole. Opakuji, STEJNÝ případ.“, Channing Tatum si zvládne udělat i legraci z vlastní účasti v blockbusteru White House Down. A nechybí ani několik přímých citací jiných filmů, kterým tvůrci vzdávají na jednu stranu hold a na druhou si z nich nepokrytě dělají šprýmy.

Ani sebeuvědomělejší film by však neuspěl bez vlastní zápletky a Lord s Millerem to naštěstí vědí. Ačkoli se tedy čas od času pohybují na hraně toho, aby nezačali sami recyklovat vtipy a linie, jež se jim povedly posledně, opět se jim daří vystavět zábavnou a v rámci mezí logickou detektivní zápletku, která diváka dovede vodit za nos a i přes svou jednoduchost ho na konci donutí uznale pokývat hlavou, že řešení bylo opět přímo pod nosem.

22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Lord s Millerem totiž dokáží hravě odklánět pozornost a zabavit jak ústředními hrdiny, kteří stále zůstávají neotřesitelnými nositeli většiny vtipů, tak vedlejšími postavičkami, z nichž v podstatě každá dostane svých několik vteřin slávy. Navíc se jim opět daří uzavřít všechny rozepsané linie a kromě haldy přesných komediálních frků prodat i „seriózní“ homo-erotickou linii dvou parťáků s policejním odznakem na prsou a v závěru přebujelou akci.

Pokud se tedy potvrdí zvěsti, že Sony chystá pokračování v kombinaci s Muži v černém, snad mají producenti tolik rozumu, aby tyhle dva nepouštělo od kamer. Těžko si představit, že by podobně bizarní koncept někdo zvládl natočit lépe.

Technické provedení

Sony se o své tituly musí starat na maximum, jinak by si utrhla ostudu na vlastní triko. I proto se od domácké stáje Blu-ray disků málokdy dočkáme selhání. To nepřichází ani v případě 22 Jump Street, který nabízí ukázkovou kvalitu.

Věrné barvy, nádherné tělovky, ostrost a kontrast splňující ta nejvyšší očekávání a do toho i výtečná prostorovost a kresba v detailech i ve stínech. Sytá černá je potom naprostou samozřejmostí. Jednoduše poctivá práce.

Po zvukové stránce disk rovněž neselhává. V dnešní době 7.1 mixů je sice DTS-HD MA 5.1 zklamáním. Stejně tak může někoho zklamat menší dynamika v akčních pasážích, kterou se disk snaží vynahrazovat dynamickou hudbou, ale jelikož je film postavený převážně na dialozích, zase tolik to ve výsledku nevadí.

22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014)

Dialogy, jež jsou klasicky vycentrované, jsou totiž nádherně čisté a vzhledem ke zbytku mixu přesně položené. Uslyšíte tedy každé slovíčko, stejně jako každý ruch a hudební beat, jenž vám tvůrci chtějí vědomě dopřát.

Bonusy

Když marketingové oddělení Warnerů slibovalo úžasné bonusy pro Lego příběh, výsledek dopadl bídně. Sony se však o duo Lord a Miller stará výrazně lépe, a tak je k 22 Jump Street přibaleno tolik bonusů, až je to na jednu komedii skoro příliš.

Rozhodně se vyplatí začít audiokomentářem, v němž se sešli jak oba režiséři, tak Channing Tatum a Jonah Hill, kteří spolu vedou odvázaný rozhovor napříč celým filmem. Ano, ne vždy se jedná zrovna o přehlídku zajímavých informací, neboť se chlapci rádi nechají trochu unést vlastní vtipností. Pokud ale máte rádi styl humoru filmového Jump Street, užijete si i tyhle dvě hodiny s tvůrci.

22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014) 22 Jump Street (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Na odpočinek si můžete dopřát více než dvacítku vystřižených scén, sestřih improvizovaných scén, jež se do filmu nedostaly (Joke-A-Palloza a Line-O-Ramas), desetiminutový sestřih kompletního filmu bez jakýchkoli komediálních scén (doporučují!), anebo blbiny jako Tatumovu parodii na epickou roznožku Jean-Claude Van Damma, popřípadě náborové video filmového Zooka a Jenka, jehož část jste mohli vidět ve filmu.

A pak… pak si pusťte featuretty (jdou přehrávat samostatně či najednou), které vám zaberou takřka hodinu a jsou plné nekorektního humoru i informací ze zákulisí filmu. Duo režisérů je doslova k nezastavení a vydává ze sebe historky i fórky takovým způsobem, že se přestanete divit, že dokáží neustále chrlit nápadité filmy. Dokonce se přiznávají, že rádi točí látky, o nichž si všichni myslí, že jsou úplně stupidní. Prostě „Challenge Accepted!“

Ke slovu se ale samozřejmě dostanou i hlavní protagonisté. Budete svědky řady improvizací během natáčení. Nechybí ani rozhovory s novými přírůstky do ansámblu, featurette o vzájemné chemii mezi Tatumem a Hillem, anebo vtipná analýza současných vysokých škol. Zkrátka a dobře vynikající Blu-ray výbava. Jen je sakra škoda, že Bontonfilm v případě 22 Jump Street neimplementoval české titulky.

Filmgame.cz Blu-ray filmu 22 Jump Street poskytl k recenzi distributor Bontonfilm. Zakoupit ho můžete v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře