21 Jump Street (recenze Blu-ray)

vydáno 20. 12. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: 21 Jump Street, Blu-ray, film, recenze

21 Jump Street Pokud jste v 90. letech nebyli ještě na houbách, anebo jste nestrávili podstatnou část tohoto období v cryospánku, pak vám seriál Jump Street 21 nemohl uniknout, neboť zde Johnny Depp ve své pravděpodobně nejslavnější roli vedle Jacka Sparrowa vyrážel na střední školy, aby budoval v divácích nejen v Americe dojem, že prohnilejší místo na světě neexistuje.

Dnes už se lze seriálu jenom posmívat, což ostatně pochopili i tvůrci celovečerní verze (u nás tentokrát nepřejmenované, proto je číslo na začátku názvu a ne na konci), která se bere zhruba stejně vážně jako hosté v Saturday Night Live. Ještě aby ne, když se do role hlavního scenáristy a zároveň i hvězdy nasáčkoval Jonah Hill.

Obézní vtipálek ze Superbad, jemuž byste kamennou tvář věřili asi těžko, se sice nechal připravit o pořádnou část tělesného tuku, aby působil drsněji a jako policista i uvěřitelněji, přesto však vsadil vše na komediální notu, která si z celého konceptu „třicátníci si hrají na středoškoláky, aby ničili tamní gangy“ dělá leda dobrý den.

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

A vyšlo mu to nečekaně skvěle, jelikož se mu povedlo namixovat zdravou dávku nostalgie, akčních scén a přisprostlého humoru, jenž je i přes hromadu vulgarit svým způsobem inteligentní a nedovede urazit ani milovníky korejského Ježíše. Naopak spíš potěší svou vypointovaností, rozvrstveností napříč stopáží a nepolevováním na jediném místě.

V 21 Jump Street jede vše doslova jako po másle, bez zbytečného zpomalování či nezvládnutých pasáží. Dokonce i klišé jako rozkol neodlučných přátel tu funguje na jedničku a film tak bez problémů šlape i jako regulérní buddy movie. Na čemž má obří podíl i Channing Tatum.

Vysmívaný modýlek z prvního Let's Dance se stihl v posledních letech pěkně vyprofilovat a hlavně předvedl, že má nejen čich na dobré scénáře, ale i určité charisma a talent, jež mu dovolují hrát sympatické milovníky, akční borce a v tomto případě i mameluky, kterým dělá problém zapamatovat si banality typu práv zatčeného.

Ač se Tatumovo parťácké spojení s Hillem může zdát papírově podivné, ve skutečnosti funguje více než dobře. Ti dva mají mezi s sebou solidní chemii, komediálně si překvapivě sedli a jakmile se režijní duo, stojící za originálním animákem Zataženo, občas trakaře, opře do zběsilých přestřelek, nemají nejmenší problém ani v poloze akčních frajerů, kterým se strašně snadno fandí.

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)

Možná je to i dnes vřele přijímaným motivem o překonávání loserovství, který se táhne filmem jako leitmotiv, nicméně je faktem, že podobně hladce natočený film, který by fungoval prakticky ve všech polohách, tu dlouho nebyl a v rámci komediálního žánru jde vyloženě o malý zázrak, u něhož je jen dobře, že ho publikum dovedlo ocenit už v kinech (film byl komerčně nadmíru úspěšný). A my asi nikdy neodpustíme Bontonfilmu, že od tuzemské kinopremiéry upustil a film si tak musel odbít premiéru až na Blu-ray. Jenko se Schmidtem by totiž letošní nudné léto plné zklamání rozsvítili s pořádným gustem.

Technické provedení

Jestli 21 Jump Street něčím vyloženě nezaujme, je to obraz. Ne že by byl na dnešní standardy mizerný, jen v konkurenci Promethea nebo Temný rytíř povstal vizuálně nestrhne. Přepis tak s sebou táhne břemeno natočeného záznamu, který postrádá oko laskající momenty a vynikne opravdu jen v několika, povětšinou akčních, scénách.

Kontrast je nicméně výborný, barvy (včetně černé) jsou reprodukovány věrně, ostrost odhaluje pěkné detaily a potěší i absence jakýchkoliv známek komprese. Naopak stínokresba je hlavně v interiérech slabší a celkově scény bez dostatku světla vypadají o něco hůř, než když se ústřední dvojice prohání v prosluněných exteriérech.

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)

Vše ale vynahrazuje povedený zvuk, který má v anglické verzi cejch šestikanálového DTS-HD Master Audia. Zřetelné a skvěle vyvážené dialogy jsou samozřejmostí, nadchne však dokonale živá reprodukce pulzujícího soundtracku, jež vám dá pocítit každý beat a také vynikající zapojení surroundů, které dokonale přenesou libovolnou přestřelku až do vašeho obýváku. Je to zkrátka požitek, na nějž nejsme u komedií úplně zvyklí a proto je třeba ho obzvlášť ocenit.

Bonusy

Jestli jste z filmu získali dojem, že musela být na place během natáčení pořádná legrace, pak vás v něm bonusové materiály jen utvrdí. Ze všech je totiž cítit přátelská atmosféra, jako by se všichni ze štábu znali dlouhá léta.

Jednotlivé bonusy sice nejsou nikterak dlouhé (každý se vejde do deseti minut), ale obsahově jsou dostačující. V Brothers in Arms se podíváte na plac a na to, jak si Tatum s Hillem utvořili nutné bratrské pouto. Back on School se zabývá vytažením konceptu 21 Jump Street ze studiového šuplíku a převedením na plátno. A na své si přijdou i milovníci vystřižených scén (je jich hned dvacet), nepovedených záběrů (vtipných!) či Ice Cubeových rasistických průpovídek (v bonusech najdete jejich extra porci).

21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012) 21 Jump Street (2012)
Vlastního bonusu se ale dočkalo i parádního cameo Johnny Deppa (štáb probírá, jak k němu Deppa přemluvili, ale také jak ho vymýšleli a natáčeli), natáčení výborné dálniční honičky a ve filmu poněkud upozaděný „tělocvikář“ Rob Riggle, jemuž je věnována celá desetiminutovka plná přeřeků, vystřižených scén a humorných vyznání lásky k Channingu Tatumovi.

Právě humor je tím, na co bonusy sází především, takže pokud od jednotlivých featurettů čekáte přehnané množství technických informací, máte bohužel smůlu. Potenciální zklamání si ale můžete alespoň částečně vynahradit u audiokomentáře, v němž se sešli jak režiséři, tak hlavní hvězdy a dohromady dali jeden z nejuvolněnější filmových komentářů, které jsou na Blu-ray k nalezení.

Opět ale nečekejte přehnané množství seriózních poznatků. Tatum s Hillem si dělají většinu času legraci sami ze sebe, režiséři jen občas přisypou info z oboru a celkově jde spíš o takové kamarádské tlachání, jež znovu utvrzuje v pocitech, že tihle týpci si spolu neskutečně sedli. Není divu, že se chystá pokračování. Doufejme, že to už bude na Blu-ray obsahovat i českou lokalizaci, jejíž absence tentokrát opravdu zamrzí.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: 21 Jump Street (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 20. Prosinec 2012 - 21:58

Obrázek uživatele Martin

Pro mě osobně komedie roku. A cameo Deppa a De Louise je fakt nezapomenutelný..:)