2012: Rok, kdy DVD předá žezlo Blu-ray

vydáno 18. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma IT a software, Datová média

Tagy: Blu-ray, DVD, VoD

Někteří plánují na rok 2012 konec světa, jiní plánují konec nadvlády formátu DVD. Americká konzultační společnost Futuresource se pokusila nahlédnout do nepříliš vzdálené budoucnosti a viděla jí ve vysokém rozlišení. Nemohly za to slavné teleshoppingové HD brýle, které nedávno oběhly snad všechny zpravodajské kanály, ale jednoduchá matematika.

Podle té by se do konce příštího roku mělo DVD vzdát majoritního podílu na trhu s fyzickými nosiči domácí zábavy a žezlo konečně předat Blu-ray. Těžko říct, jak k takovým výsledkům Futuresource přišlo. Pokud totiž vezmete v potaz vývoj trhu, Blučko se k pětadvaceti procentům, které teď průměrně užírá z koláče prodaných fyzických médií, škrábalo několik let a těžko pak věřit, že by mělo během pouhého roku dojít k tak zásadnímu zlomu, který se zaslouží o padesátiprocentní a vyšší podíl.

HD brýle :-)

Futuresource na vysvětlenou tvrdí, že o dva roky později, tedy v roce 2014, bude na americkém trhu DVD pobírat pouhou čtvrtinu onoho koláče. Značně by se totiž o pád slávy DVD, který vlastně začal už dávno (tržby DVDček neustále klesají, zatímco Blučko začíná pokrývat ztráty), měly zasloužit také VoD služby, které podle předpovědi zaberou kolem třiceti procent domácí filmové distribuce. Na Blu-ray tak zbude „pouhých“ 41%, což už je na rok 2014 docela rozumné číslo, vedle kterého by většinový podíl Blučka dával smysl i v roce 2012.

Pointa je v tom, že ačkoliv fyzická média v konkurenci on-line distribuce čeká v příštích letech úpadek, Blu-ray se bude zuby nehty držet jako poslední Mohykán a bude bojovat za slávu vysokého rozlišení ještě několik dlouhých roků. Na pesimistické předpovědi, které posloucháte v obchodech při kupování svých oblíbených filmů, že Blu-ray během roku-dvou půjde do kopru, proto nedávejte. Kolem formátu se ozývají prakticky od jeho začátku a čísla stejně tvrdí pravý opak. Takže nakupujte směle dál. Ceny neustále klesají (viz. nedávné snížení cen BD novinek) a Blu-ray mezi námi bude ještě několik dlouhých let.

Trendy amerického trhu se navíc na tom českém budou odrážet s několikaměsíčním až ročním zpožděním, které by se mohlo ještě znatelně protáhnout vzhledem k tomu, že je u nás on-line distribuce teprve v plenkách. V tuzemsku se ještě mnohem víc dá na fyzické médium, než na streamování a ukládání filmů na harddisk. Tedy pokud mluvíme o legální distribuci, že …

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře