2 zbraně (mini recenze Blu-ray)

vydáno 18. 3. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: 2 zbraně, Blu-ray, film, mini recenze, recenze

2 zbraně (2 Guns, 2013) (Blu-ray)

Baltasar Kormákur se uvedl za hollywoodským kopcem příjemnou, neurážející, ale také nikterak překvapivou akční krimi Kontraband, a tak se čekalo, jestli dalším filmem potvrdí své řemeslné kvality s otiskem své islandské domoviny, anebo se nechá zvalchovat a zabředne do rutinérské nudy.

V případě 2 zbraní došlo v zásadě na remízu. Kormákur si totiž je očividně hodně jistý v kramflecích co se týče efektního snímání, dynamizování akce a komediálního timingu. Mnohem hůř už si však ví rady s udržením celkového tempa filmu, které se mu v případě šedesátimilionové komiksové adaptace vychyluje čas od času výrazně z kurzu.

Ano, četli jste správně. 2 zbraně jsou adaptací komiksu, přičemž rodné médium lze ve výsledném filmovém tvaru vystopovat především na odlehčujícím humoru a drobně přepjaté akci, která se po vzoru realisticky se tvářících komiksovek nebojí jít v rámci hry na efekt malinko za hranu.

2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Opravdovou Kormákurovou záchranou je ovšem ústřední duo Wahlberg-Washington, které má od začátku dostatečné grády, takže si lze jejich vzájemné slovní přestřelky užít i přesto, že scénář nabízí jen ohrané korupční klišé nejrůznějších vládních organizací a samovládu kartelů na vískách, kde si lidé přejí dobrou noc průstřelem varlat. Minimálně Bill Paxton, hrající příjemně slizkého záporáka, se v téhle zálibě zjevně vyžívá.

Technické provedení

V případě 2 zbraní by se dalo trochu rýpat v místy výrazném kontrastu, jednalo by se však o jedinou výraznější výtku, jež je navíc ospravedlněná uměleckým záměrem tvůrců. FullHD přepis je každopádně precizní, když prezentuje po všech stránkách skvělé barvy (saturace je záměrně vyšší, takže tělovky nejsou úplně přirozené), nadprůměrnou kresbu ve stínech a adekvátně sytou černou. Prostorovost je rovněž více než dobrá a díky výtečné ostrosti si užijete jak ustřelování slepičích hlaviček, tak rostoucí počet vrásek na čele Billa Paxtona.

Zvuková stopa DTS-HD MA 5.1 je rovněž vynikající (výtečná prostorovost, vyváženost jednotlivých složek a dynamika), a tak není moc co řešit. 2 zbraně jsou po technické stránce kvalitně odvedeným diskem, jenž navíc skýtá jedno milé překvapení. Tím je překvapivě český dabing, který je výrazně sprostší a vtipnější než jeho anglická předloha, a tak ani moc nevadí, že je jeho mix pouze v SD (Dolby Digital 5.1).

2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

Bonusová výbava (neotitulkovaná) není nikterak obsáhlá, kopíruje však věrně zahraniční vydání a i přes malé množství featurettů dovede nabídnout dostatek informací, abyste nevyndávali disk z mechaniky s otráveným výrazem.

Vystřižené a prodloužené scény nadchnou asi málokoho, nicméně čtveřice featurettů schovaná pod označením Click, Click, Bang, Bang: The Making of 2 Guns dovede ve 30 minutách poměrně zdatně shrnout kompletní produkci filmu a nabídnout jak náhled scenáristy na adaptaci nepříliš známého komiksu, tak nějaké ty ostřejší kaskadérské kousky a dobrou chemii ústřední dvojky.

2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013) 2 zbraně (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Vydatný je poté i audiokomentář režiséra a producenta, jenž vám neodhalí mnoho historek a legračních momentů, ale zato je informačně pokrývá kompletní natáčení a vyjádří se v podstatě ke všemu.

Jako náplň k žánrové jednohubce proč ne.

Filmgame.cz Blu-ray filmu 2 zbraně můžete zakoupit se slevou v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře