10 000 př. n. l. (recenze Blu-ray)

vydáno 11. 3. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 10 000 př. n. l., 10, 000 B.C., Blu-ray, Dolby TrueHD, film, VC-1

10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008)

10 000 př. n. l. je film, který můžeme buď okamžitě zatratit, nebo vzít na milost a zkusit si v něm najít něco pěkného. To první jde velmi snadno, protože tento film je opravdu otřesně hloupý. To druhé však kupodivu také není až zas tak obtížný úkol, jak by se zprvu mohlo zdát. Především vizuálně dokáže 10 000 př. n. l. potěšit.

Tak kde začít? Scénárista a režisér Roland Emmerich, který má tak rád hollywoodské megaprodukce pokud možno katastrofických filmů, tentokrát vypálil skutečně nazdařbůh. 10 000 př. n. l. je jako dort od pejska a kočičky, do kterého Emmerich hlava nehlava narval všechno, co mu připadalo zajímavé. Bez ohledu na to, že se náhodnému strávníkovi může z výsledku udělat špatně.

Film je výkladní skříní stupidních dialogů, absurdních kostýmů a líčení, na hlavu padlých dějových zkratek a zvratů a vyloženě trapných klišé. Kromě toho je samozřejmě ukrutně nepřesný (či spíše úplně ulítlý) z historického hlediska. Snad ani nemá smysl to vše rozebírat, takže jen telegraficky.

Jako kdyby nestačilo, že filmem provází hlas vypravěče, který vykládá opravdu příšerné nesmysly, tak postavy mají i své vlastní, zcela zbytečné a skoro urážlivě schematické a hloupé dialogy. Navíc tvůrci cítili potřebu herce instruovat, aby povětšinou promlouvali jako tupci: V holých větách a s přízvukem. Asi to mělo navodit prehistorickou atmosféru. Výsledek je ještě horší, než když mluví v amerických válečných filmech nacisté s britským akcentem.

Filmoví kostyméři a maskéři patrně holdovali zakázaným substancím, protože jinak by nevymysleli pravěké horaly se snědě osmahlou pletí, kteří mají místo vlasů dredy, za něž by se nestyděl Bob Marley, a obličeje věčně umazané od bláta. Exponáty do panoptika dementních kostýmů uvidíte při setkání s pouštními černošskými kmeny – když jsem spatřil jeden nebohý kmen udatných válečníků, kteří měli přes pupky i obličeje natažené nepravidelné a chatrně vypadající „vietnamské“ bambusové rohožky, smál jsem se už nahlas.

10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008)

O čem to je? Mírumilovnou horskou osadu lovců mamutů přepadnou „čtyřnozí démoni“ (jezdí na koních, proto čtyřnozí, jasné?) a zajmou mimo jiné i modrookou dívku Evolet (plesově nalíčená Camilla Belle), do které je zakoukaný mladík D'Leh. D'Leh spolu se dvěma dalšími lovci a jedním neposlušným dítětem únosce sleduje přes hory do tropického údolí, kde se utká s obřími agresívními běhavými ptáky (phorusrhacidi, poslední kupodivu vyhynuli před 2 miliony let), odtud do žírných stepí, kde žijí zemědělské kmeny, až nakonec přejde poušť a spatří otrokáře a pyramidy.

Cestou se spřátelí se šavlozubým tygrem, shromáždí armádu černochů a objeví navigaci podle hvězd. To vše jako by se stalo během pár dní. V poušti objeví vyspělou civilizaci, které vládne jakýsi „Všemohoucí“. Tato společnost využívá otroky ke stavbě předegyptských pyramid – pomáhají s tím také domestikovaní mamuti.

D'Leh osvobodí otroky, zachrání svou lásku Evolet a svrhne Všemohoucího i s jeho prohnilou totalitní společností. Ani nevím, jestli bych měl zmiňovat, že je do toho zamotáno zmrtvýchvstání (doslova – fakt, nekecám) Evolet. Všichni jdou domů a parta kolem D'Leh a Evolet s sebou navíc vezme pytlík fazolí a kukuřice, ze kterých ve své severské zemi úspěšně vybudují prvotně pospolnou zemědělskou produkci.

Ačkoliv jsem se při sledování této tragédie střídavě smál a zíval nudou, nelze filmu upřít mimořádně ambiciózní produkci, která si vyžádala měsíce příprav a natáčení na některých velmi působivých lokacích. Expanzívní letecké záběry krajin a obzorů jsou působivé a často velmi krásné. Kdyby vám náhodou horské putování D'Leha a jeho přátel připadalo obrazově povědomé, asi nebudete první. Když ještě přihodím, že se tyto záběry natáčely na jižním ostrově Nového Zélandu, asi vám bude jasné, který film mohl tyto monumentální horské scény inspirovat.

10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008)

Podobně jako jiné snímky Rolanda Emmericha i 10 000 př. n. l. se snaží zachraňovat speciálními efekty. Tentokrát jsou však zaměřeny téměř výhradně na prehistorická zvířata. V některých případech je výsledek dosti zdařilý, jindy už méně. Například scény s mamuty z počátku filmu jsou skutečně hezké a umělí mamuti vypadají dost věrohodně. Naproti tomu šavlozubý tygr je animovaný výrazně méně obratně a zasazený do obrazu vypadá jako rozlobený plyšák z kresleného filmu.

Náročné, nákladné a rádoby působivé scény finální bitvy na straně nedokončené pyramidy nejsou samy o sobě nudné – vždy se najde něco, na co koukat. Potíž je v tom, že se vše děje bez jakékoliv myšlenky nebo popudu. Místo abych čekal, co se stane za chvíli, čekám, kdy už to skončí. Je to slepenina vcelku zdařilých obrazů, které dohromady netvoří žádný ucelený příběh. Moje milá řekla na obhajobu filmu: „Je to pohádka“ – s tím se dá v podstatě souhlasit. Já bych jen doplnil, že blbá.

Blu-ray

Česká verze nabízí kromě titulků i český dabing (Dolby Digital 5.1). Jde o dvouvrstvý BD-50 disk s obstojným obrazem, velmi dobrým zvukem a hrstkou zapomenutelných bonusů.

Obraz

10 000 př. n. l. je možná nepovedený film, ale po obrazové stránce vypadá velmi dobře. Přenos (VC-1, 2,40:1) je ostrý, živý a pěkný. Barvy jsou patrně záměrně trošku přitlumené, ale v jasnějších scénách se projeví dostatečně. Úroveň detailu je vysoká, což si všimnete například na všech těch parukách, které se ve filmu objevují. Ačkoliv jsou ve většině případů tmavé odstíny husté a přirozené, v pár záběrech se objeví nepříjemný šum (některé noční či tmavé scény v chatrčích).

10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) - Blu-ray video bitrate

Dosti výrazné vady na kráse jsou některé podprůměrné počítačové a trikové efekty, které ve výsledném obraze působí jako pěst na oko. Zmiňovaný tygr je jeden takový příklad (obzvláště ve scéně uprostřed vesnice). Podobně naivně vypadají i některé polystyrénové „balvany“ při blízkých záběrech na stavbě pyramidy.

Zvuk

Anglické Dolby TrueHD 5.1 je fajn, i když určitě už jste slyšeli lepší. Basy jsou povedené a podobně jako u obrazu je i z hlediska zvuku velmi dobrá počáteční scéna lovu mamutů. Dusot jejich nohou, mezi kterými se motá hlavní hrdina, je působivý. Líbily se mi prostorové přechody a věrně podaný šrumec davů nebo zvuky džungle, ale není to nic, co by vás nadzdvihlo z křesla.

Kromě mizerného (i když pěkně předneseného) textu, který čte vypravěč, se film vyznačuje také naprosto nevýrazným hudebním doprovodem. Ačkoliv je hudba hezky namíchaná se zvukovými efekty, nikdy nedosahuje monumentálnosti, kterou si asi tvůrci představovali. A navíc ji degraduje nadužívání dramatických motivů i pro nejbanálnější scény (hlavní hrdina kráčí odhodlaně dál apod.).

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: 10 000 př. n. l..

Bonusy

Várka bonusových materiálů je srovnatelná s kvalitami filmu: Průměrná až špatná. Jediný zajímavý a koukatelný dokument je ten hlavní, tj. Divoká jízda – Přenos prehistorie na filmové plátno. Od pyramid až po pravěká zvířata. Je to obyčejný film o filmu, který vás neuchvátí, ale poslouží svému účelu – dozvíte se o pozadí natáčení atd.

10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008) 10 000 př. n. l. (10, 000 B.C., 2008)

Chcete-li si uchovat aspoň poslední zbytky iluzí o tomto filmu, vynechte dokument Inspirace – Jak skutečná historie ovlivnila příběh a výpravu – jedná se totiž o nafoukané žvásty autora knihy, která částečně inspirovala Emmerichův scénář. Tento „odborník“ dokonce v průběhu dokumentu vynáší ortel nad naší současnou civilizací, a to je opravdu jen pro silné nátury. Takové kydy, prezentované s takovým sebevědomím, už jsem dlouho neslyšel.

Poměrně slušný je dokument z produkce The History Channel: Cesta v čase. Je to klasický pořad z naučného programu, který se vyznačuje na jedné straně velmi zajímavými informacemi a na straně druhé neuvěřitelně roztahaným vyprávěním. Člověk má při sledování pocit, že je pořad určen pro zaostalé jedince, kterým je nutné každou větu opakovat dvakrát a náležitě pomalu.

Nechcete-li ztrácet čas, tak vynechte zcela zbytečné vynechané scény i tzv. „vzrušující“ alternativní konec. Vynechané scény jsou nudné – ve všech případech jde o scény pouze prodloužené, žádný děj nebyl skutečně vynechán – jen prostříhán, což je dobře. Škoda, že to střihač nevzal z gruntu. Kdyby se film dostal na délku běžného videoklipu, mohla to být prima podívaná.

Na Vzrušující alternativní konec jsem se upřímně těšil, protože jsem doufal, že v něm najdu něco trochu stravitelnějšího než slabomyslně nadpřirozené oživení hlavní hrdinky. Bohužel tento „vzrušující“ alternativní konec začíná až po té, takže nepřináší nic zajímavého.

DVDobchod.cz - logo

Jediná změna je v tom, že je celý děj i příběh zaobalen do stařeckého vyprávění jednoho z aktérů. Nic víc.

Blu-ray film 10 000 př. n. l. k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Další filmy Rolanda Emmericha na Blu-ray

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

TP Vision by příští rok mohl uvést 4 řady OLED TV Philips

TP Vision by příští rok mohl uvést 4 řady OLED TV Philips | 1 komentář

Kromě dvou nových řad OLED TV série 9 by TP Vision …

World X-Photographers v Praze

World X-Photographers v Praze

Výstava X-Photographers přináší do Česka jedinečnou …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Váš Gravatar účet pro tento e-mail bude použit pro zobrazení ikonky.